AXA IM: Verwacht escalatie protectionisme

AXA Investment Management verwacht in de komende kwartalen een verdere escalatie van het protectionisme tussen de VS en zijn handelspartners. De VS breidt de sancties uit en zal bij vergelding harder terugslaan.

President Trump dreigt met nieuwe sancties en stevige uitbreidingen van de aan-tarieven-onderworpen productenlijst. De gevolgen van de huidige heffingen zijn nog relatief klein – verantwoordelijk voor 0,1 procentpunt van de inflatie in de VS. Het gevaar zit in de dreigementen die Washington richting haar handelspartners uit en de gevolgen daarvan voor de wereldeconomie. Wanneer China of de VS gedupeerd wordt door de ander neemt het risico toe dat de reactie daarop bredere gevolgen heeft. De disruptie van de wereldwijde economie die hiermee gepaard gaat, in combinatie met het verkrappende monetaire beleid, kan een meer materiaal effect hebben op de VS en zijn handelspartners.

“We houden er rekening mee dat de recente manoeuvres nog steeds gericht zijn op het uitlokken van grotere concessies van handelspartners, maar de huidige verwachtingen zijn dat zich enige escalatie van het protectionisme gaat voordoen”, stelt Laurent Clavel, hoofd macro-economisch onderzoek bij AXA IM.

Ondanks de onderhandelingen tussen China en de VS verhogen de Amerikanen de druk door middel van een lijst waarop Chinese producten staan die onderworpen zullen worden aan heffingen van ongeveer $32 miljard aan importwaarde en een van $14 miljard die op een later tijdstip in zal gaan. Daarop reagerend heeft China een vergelijkbare lijst gepubliceerd met Amerikaanse producten, plus een opsomming van extra producten die onderworpen zullen worden aan tarieven als de VS de tweede lijst van $14 miljard aan importwaarde doorzet. Daarnaast heeft Trump laten weten dat hij elke vorm van vergelding zal straffen met een uitbreiding van de 10% tarieven op Chinese exportproducten ter waarde van $200 miljard. China neemt gewoonweg niet genoeg producten af van de VS om terugslaan op dit gebied (Amerikaanse exportproducten naar China hadden een waarde van $150 miljard in 2017), maar Peking heeft al eerder laten zien dat het op andere manieren kan reageren – het lastig Amerikaanse bedrijven op Chinese bodem lastig maken met meer regels.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.