Beurzen kunnen klap krijgen door handelsoorlog

In het geval van een grootschalige handelsoorlog tussen de VS en China stijgt de inflatie wereldwijd met 0,7%-punt, dalen de bedrijfswinsten met 2,5% en de koers/winstverhoudingen met 15%. Dat resulteert in een daling van 15 tot 20% van de aandelenbeurzen wereldwijd. Dat stelt Luca Paolini, hoofdstrateeg van vermogensbeheerder Pictet AM.

Paolini concludeert in zijn analyse dat de gevolgen van een eventuele handelsoorlog zich tot ver buiten de VS en China uitstrekken. De strateeg baseert deze berekeningen op de invoering van een Amerikaanse invoerheffing van 10%. Hij acht de kans op een dergelijke handelsoorlog overigens nog steeds klein.

De gevolgen van zo’n scenario verschillen sterk per land. Zeer open economieën als die van Taiwan, Korea, Singapore, maar ook Hongarije, Tsjechië en België in Europa zijn volgens Paolini kwetsbaarder voor een handelsoorlog dan de VS en China zelf. Argentinië, Nieuw-Zeeland en Kroatië blijken het best bestand tegen de gevolgen van importheffingen. Nederland prijkt net onder het midden van de lijst (zie bijlage).

Het verleden bewijst dat importheffingen slecht zijn voor aandelenmarkten, benadrukt Paolini. “Drie maanden nadat de Amerikaanse president Richard Nixon in 1971 invoerrechten met 10% verhoogde, daalde de S&P met 10%. Zoals Christine Lagarde van het IMF terecht stelde: een handelsoorlog kent geen winnaars.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.