Soepel monetair beleid en lage rente ligt achter ons. Beleggers hebben nu te maken met een verhoogde volatiliteit op de aandelenmarkten en meer rendementsverschil tussen individuele aandelen. Het is tijd om aan stockpicking te gaan doen. Er doen zich name

Soepel monetair beleid en lage rente ligt achter ons. Beleggers hebben nu te maken met een verhoogde volatiliteit op de aandelenmarkten en meer rendementsverschil tussen individuele aandelen. Het is tijd om aan stockpicking te gaan doen. Er doen zich namelijk andere kansen voor dan de afgelopen 15 jaar: kansen ten gunste van alfa.

Dit stellen Tony DeSpirito, Global Chief Investment Officer van BlackRock Fundamental Equities, en Helen Jewell, Chief Investment Officer, EMEA van BlackRock Fundamental Equities in het bijgevoegde whitepaper: Equity Investing for a New Era; The Return of Alpha

De wereld wordt gekenmerkt door geopolitieke onrust, leveringsproblemen en centrale banken die inflatie de kop in proberen in te drukken. Dit zorgt voor meer volatiliteit op de beurzen en aandelen die relatief goedkoop van de hand gaan. Actieve beleggers kunnen op koopjesjacht. Een van de gevolgen van de huidige marktomstandigheden is dat er een lagere beta wordt behaald. Dus zal een groter deel van het rendement in aandelenportefeuilles moeten komen uit het genereren van alfa.

Jewell en DeSpirito wijzen in hun whitepaper vijf specifieke factoren aan die pleiten voor een alfa-gerichte beleggingsaanpak:

- Beursschommelingen nemen toe.
- Er ontstaan meer winnaars en verliezers onder beursfondsen en aandelen die wel en juist niet gewild zijn.
- Beleggen in sectoren verliest terrein ten gunste van het beleggen in individuele bedrijven.
- Welke richting de beurs opgaat, wordt nu in hoge mate bepaald door een beperkt aantal aandelen. Deze basis wordt breder.
- AI zal een grote rol gaan spelen in de toekomstbestendigheid van individuele bedrijven. Beleggers die daar oog voor hebben, moeten hun kans grijpen.

Beleggers zullen moeten wennen aan lagere rendementen als gevolg van de hogere rente en de gestegen beurskoersen, maar er ontstaat wel meer verschil tussen verschillende bedrijven wat betreft winstverwachtingen en aandelenkoersen. En dat biedt beleggers meer mogelijkheden om alfa te genereren.