Klassieke 60/40 portefeuille terug van weggeweest

De klassieke 60/40 portefeuille is terug van weggeweest, blijkt uit de Grafiek van de Week van Fidelity International. De grafiek laat zien dat de 90-daagse correlatie tussen Amerikaanse aandelen en investment grade obligaties zich weer naar het negatieve terrein beweegt.

Volgens de vermogensbeheerder is het sinds de pandemie niet de eerste keer dat de klassieke portefeuillesamenstelling zich leek te herstellen, maar nu lijkt de beweging standvastiger. De voornaamste reden: de renteverhogingscyclus, die vastrentende waarden in de weg zat, lijkt ten einde te lopen. Beleggers willen dus profiteren van de yields op investment grade obligaties.

De waarderingen van Amerikaanse aandelen zijn volgens Fidelity inmiddels aan de hoge kant. Koerswinstverhouding van ruim boven de 20 duiden op een zachte landing, waardoor aandelen kwetsbaar zijn voor een minder gunstige macro-economische uitkomst.

Ook als het tot een recessie komt, verwacht Fidelity dat beleggers in aandelen hun portefeuille willen diversifiëren. Het feit dat traditionele sectoren goed vertegenwoordigd zijn in obligatie-indexen, maakt dat ze tijdens een recessie een lage correlatie met aandelen hebben, en dat zorgt ervoor dat ze hun rol in de klassieke 60/40 portefeuille weer kunnen innemen.

60 40 portefeuille