Pimco: Koers Fed nu afhankelijk van economische cijfers

Na de verhoging van de rente met 25 basispunten op 26 juli, bevindt de Federal Reserve (Fed) zich nu in een ‘data-afhankelijke’ fase. “Alle toekomstige beslissingen over het monetaire beleid hangen volledig af van hoe de economie het de komende maanden zal doen”, schrijven Tiffany Wilding en Allison Boxer, economen bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Wilding en Boxer verwachten dat als de banenrapporten en de kerninflatie gematigde cijfers tonen tot de zomer, de Fed de rente op z’n plaats houdt en dus geen renteverhoging in september doorvoert, waarop Fed-baas Jerome Powell eerder wel hintte.

Hoewel de vooruitzichten voor de Amerikaanse inflatie zijn verbeterd, is het volgens Wilding en Boxer nog te vroeg om de overwinning uit de roepen. “De verbeterende inflatievooruitzichten veranderen niets aan onze scepsis met betrekking tot een ‘zachte landing’ van de economie, waarbij de inflatie het streefniveau bereikt zonder een stijging van de werkloosheid en een daaropvolgende recessie. De Amerikaanse nominale looninflatie blijft hoog en als er geen recessie komt, zal dit de kerninflatie in 2024 waarschijnlijk weer omhoogduwen - een scenario dat Fed-functionarissen zeer graag willen vermijden.”

Pimco is er tenslotte nog steeds van overtuigd dat de Amerikaanse economie eind dit jaar of begin volgend jaar in een milde recessie terechtkomt. “Dit zou voldoende moeten zijn om de werkloosheid op te krikken en de inflatie terug te laten keren naar het doel. Onze verwachtingen voor een recessie, plus een afkoelende inflatie in de tweede helft van dit jaar, impliceren dat de renteverhoging van juli heel goed de laatste in deze cyclus zou kunnen zijn.”