MFS: ECB zal de rente met 25 basispunten verhogen

De Europese Centrale Bank zal de rente donderdag met 25 basispunten verhogen tot 3,5%, stelt Peter Goves, Head of Developed Market Debt Sovereign Research bij MFS. Goves verwacht dat de rente zal doorstijgen naar 3,75% en voorlopig op dat niveau zal blijven.

“De renteverhoging is in feite al aangekondigd door de ECB dus dit zal niemand verrassen. Wij verwachten verder dat de kortetermijngroei naar beneden wordt bijgesteld, maar de inflatie zal op de middellange termijn rond de 2% blijven. Er zal waarschijnlijk ook besloten worden dat in juli de QT voor de Asset Purchase Programme (APP) wordt uitgebreid. We verwachten dat het PEPP-herinvesteringsprogramma door zal gaan tot 2024, zoals afgesproken.”

“De onzekerheid over de inflatieprognose blijft groot, wat ertoe kan leiden dat er te veel maatregelen worden genomen. Maar de huidige verwachting is dat het plafond voor de rentecyclus op 3,75% ligt. Een redelijk vooruitzicht, gezien de zwakke groei en de afnemende inflatie. De inflatie zal tot 2025 waarschijnlijk niet terugzakken naar de doelstelling van de ECB. De aandacht zal daardoor komen te liggen op de vraag hoe lang de rente restrictief zal blijven en niet hoe hoog de rente uiteindelijk zal zijn. Wij denken dat de rente voorlopig rond dit niveau zal blijven.”