MFS: Beleggers wacht teleurstelling over kasstromen

De financiële markten worden vaak afgeleid door de nieuwsontwikkelingen van de dag. Het verhaal dat de markten al tijden domineert, gaat over de vraag of de Amerikaanse centrale bank nu wel of niet klaar is met de renteverhogingen. Maar of de Federal Reserve nu nog verder verhoogt of nog dit jaar de rente weer verlaagt, dat maakt voor de belegger eigenlijk niks meer uit, stelt Rob Almeida, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder MFS in zijn bijgevoegde analyse 'Markets are distracted'. Volgens Almeida is uiteindelijk alleen de toekomstige kasstroom belangrijk voor beleggers en zijn er flink wat teleurstellingen te verwachten.

“Of de Fed de rente met 25 of 50 basispunten gaat verhogen, of later dit jaar met 50 of 75 basispunten zal verlagen zoals de Treasury markt verwacht, dat maakt eigenlijk niet meer uit. De schade aan de economie en bedrijven is er al. De kosten van kapitaal zijn het afgelopen jaar sneller gestegen dan ooit in de afgelopen 40 jaar. Aangezien het grootste deel van de Amerikaanse economie leent tegen een vaste rente, moeten de gevolgen van deze snelle stijging nog in volle omvang duidelijk worden.”

Faillissementen

“Een manier om te zien wat de effecten zijn, is het aantal faillissementen. Er zijn tot nu toe 74 faillissementsaanvragen in de VS van bedrijven met schulden van meer dan 50 miljoen dollar. Op jaarbasis zou dit hoger uitkomen dan in het covidjaar 2020 toen de Amerikaanse economie met een vijfde kromp. De dramatisch gestegen kosten van kapitaal zullen een grote negatieve impact hebben op toekomstige winstgevendheid voor veel bedrijven. De eerste gevolgen daarvan hebben we al gezien in de resultaten van ondernemingen.”

“Dat de markt een lagere rente inmiddels heeft ingeprijsd voor later dit jaar, zal geen effect hebben op het aantal faillissementen en mindere resultaten. En dan hebben we het niet eens over de kosten van arbeid, de grootste kostenpost voor veel bedrijven. Arbeid is schaars momenteel en dat zal waarschijnlijk voorlopig zo blijven, zowel in de VS als in de eurozone.”

“De verhalen over de rente en andere nieuwskoppen zijn meestal slechts een afleiding. Ik zeg niet dat ze onbelangrijk zijn, maar het zijn kleine stukjes in een veel grotere mozaïek. De toekomstige kasstroom, oftewel de winstontwikkeling, is het meest relevant voor financiële markten en ik denk dat dit teleurstellingen zal brengen. In ieder geval waar het de aandelen en obligaties betreft van bedrijven die dankzij de lage rente en goedkope arbeid de marges konden oppompen.”