Onzekere toekomst voor Turkse euro-obligaties

Door Eldar Vakhitov, lid van het Emerging Market Debt team bij M&G Investments

De toekomst van de Turkse euro-obligaties na de verkiezingen is hoogst onzeker en hangt ​ af van de uitslag.

Als Erdogan het presidentschap wint en zijn regeringscoalitie een meerderheid in het parlement behoudt, zullen we waarschijnlijk een voortzetting zien van het onorthodoxe beleid dat de huidige economische problemen veroorzaakte. Hoewel in dit scenario de koersen van euro-obligaties waarschijnlijk zullen dalen vanwege de teleurgestelde beleggers, kan het kortetermijneffect deels getemperd worden door aanvullende overheidsregels die de lokale bevolking ertoe zullen aanzetten om staatsobligaties te kopen.

Als de oppositie zowel het presidentschap wint als de meerderheid in het parlement behaalt, dan zal dit de beleggers een hart onder de riem steken vanwege de verwachte sterke ommekeer in het beleid - maar de outperformance van Turkse euro-obligaties kan niettemin beperkt blijven, omdat hun waarderingen al vrij hoog zijn. Bovendien kan er later ook een verkoopgolf ontstaan als de nieuwe autoriteiten er niet in slagen het complexe netwerk van bestaande regelgeving vakkundig te ontmantelen. Hetzelfde zou kunnen gebeuren als blijkt dat de Turkse macro-economische statistieken een aanzienlijke verkeerde voorstelling van zaken geven (waardoor de economie er slechter voorstaat dan nu wordt aangenomen).

Ondertussen zou een verdeeld verkiezingsresultaat (de ene partij wint het presidentschap en de andere het parlement), of een weigering van een van de partijen om de officiële resultaten te erkennen, kunnen leiden tot een langdurige periode van grote beleidsonzekerheid. Voor Turkse euro-obligaties zou dat het slechtste scenario zijn.