Pimco: Einde van renteverhogingscyclus VS nadert

Het einde van de renteverhogingsreeks door de Federal Reserve (Fed) nadert. Volgens Tiffany Wilding en Allison Boxer, economen bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, remt het tumult in de bankensector de economische activiteit, de vraag en uiteindelijk de inflatie, waardoor de Fed minder hard hoeft in te grijpen.

Woensdag maakte de Fed bekend de rente met 25 basispunten te verhogen. De Fed gaf tegelijkertijd aan voorzichtiger te zijn met het voeren van een verkrappend beleid nu het een balans moet vinden tussen de spanningen in de bankensector en de nog steeds hoge inflatie.

Enerzijds trachten de centrale bankiers de inflatieverwachtingen te beheersen door te benadrukken dat zij vastbesloten blijven de inflatie te bestrijden. Anderzijds moeten zij erkennen dat het recessierisico is toegenomen nu de krappe financiële voorwaarden en de stress in de banksector de economie belemmeren.”

Volgens Wilding en Boxer zijn het faillissement van de Silicon Vally Bank en Signature Bank waarschijnlijk ‘geïsoleerde gevallen’, maar kunnen de gebeurtenissen wel leiden tot een vertraging in de kredietgroei. “Er is niet noodzakelijk een massaal, systemisch ‘deleveraging-event’ nodig - zoals in 2008 - om de economie in een recessie te doen belanden. Een vertraging van de kredietgroei alleen al weegt zwaar op de economische groei.”