State Street SPDR ETF's: Beleggers wenden zich tot Europese aandelen

State Street SPDR ETFs bespreekt de opleving van Europese aandelen sinds het begin van 2023. Een flinke trendbreuk nadat deze vorig jaar uit de gratie raakten. In februari stroomde er $2.3 miljard naar Europese aandelen ETFs – de hoogste instroom van het afgelopen jaar. De marktomstandigheden verantwoordelijk voor deze populariteit zijn:

· Uitblijven van de energiecrisis: Ten eerste konden de landen dankzij een vooruitziende planning van de regeringen en een relatief zachte winter de gevreesde energiecrisis vermijden. Gedwongen onderbrekingen van de elektriciteitsconsumptie bleven uit doordat de prijzen voor gas daalden tot minder dan 50² euro – het laagste niveau sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.
· Heropening van China: Ten tweede wordt verwacht dat de heropening van China een impuls geeft aan de wereldhandel. Naar verwachting is het effect hiervan sterker op Europa dan op de VS. Bedrijven in de MSCI Europe Index halen 6,6% van hun inkomsten uit China en hun groei is vooral afhankelijk van de Chinese industrie en de uitgaven van de opkomende middenklasse aan luxegoederen, waar Europa een sterke positie heeft.
· Hersteld vertrouwen: Ten derde was er in januari sprake van een verbetering van het beleggerssentiment, waardoor met name Europa een impuls kreeg omdat het een "value" regio is, gecombineerd met een robuuste winstpremie ten opzichte van lokale obligaties.

Tabel: Aandelenstromen per regio

Aandelen europa

“Gedurende de maand februari bleven er verschillen zichtbaar doordat Europese aandelen (MSCI EMU Index +1,6%) het beter deden dan Amerikaanse (S&P 500 Index -2,5%). Het uitblijven van de energiecrisis, de beter dan verwachte productiecijfers en relatief aantrekkelijke waarderingen zijn de drijvers voor deze outperformance. Niettemin blijft een recessie een belangrijk risico om in het oog te houden.”, zegt Philippe Roset, Hoofd Noord-Europa State Street SPDR ETF’s.