ChatGPT, voorbijgaande trend of uitvinding van de eeuw?

Door Rolando Grandi, CFA, beheerder internationale thematische aandelen

Nieuwsgierigheid of revolutie? Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) treedt op de voorgrond met het fenomeen ChatGPT, een chatbot van de volgende generatie. De rage is wereldwijd en lijkt een keerpunt te markeren. Voorbijgaande trend of uitvinding van de eeuw? Toelichting van Rolando Grandi, CFA, beheerder internationale thematische aandelen, La Financière de l'Echiquier (LFDE).

Deze revolutionaire chatbot, ontwikkeld door de Californische start-up OpenAI1, fascineert of verontrust het publiek. Terwijl Stanford University ChatGP tolereert, verbiedt het Parijse Instituut voor Politieke Studies het gebruik ervan. Dit computerprogramma waarmee gesprekken gevoerd kunnen worden, trok in minder dan twee maanden een recordaantal van ruim 100 miljoen gebruikers. De chatbot kan in een oogwenk in verschillende talen teksten produceren en vragen beantwoorden, een lang document samenvatten en zelfs computercode schrijven. In Silicon Valley wemelt het van dergelijke projecten. Terwijl Microsoft meer dan 10 miljard dollar heeft geïnvesteerd in ChatGPT, lanceerde Google deze week zijn nieuwe AI, genaamd Bard, een soortgelijke tool die ook bedoeld is voor een breed publiek. Aan de andere kant van de Stille Oceaan heeft de Chinese internetgigant Baidu een concurrerende dienst aangekondigd. “Het tijdperk van AI”, zoals Microsoft CEO Satya Nadella het noemt, is aangebroken en daarmee is een versnelde technologiewedloop van start gegaan. Er komen steeds meer toepassingen die gebruik maken van deze taalalgoritmen en hun ontwikkeling versnelt zich. Deze algoritmen vereisen veel rekenkracht en zijn een buitenkansje voor providers als NVIDIA, AWS en Azure. Naar schatting kost ChatGPT ongeveer 3 miljoen dollar per dag aan rekenkracht, oftewel ruim een miljard dollar per jaar. In januari is een betaalde versie gelanceerd om dit recordbrekende platform te gelde te maken.

Hoewel generatieve AI nog voor verbetering vatbaar is, zal het effect ervan reëel zijn en een transformatie teweegbrengen. De wereldwijde impact lijkt een keerpunt te markeren. Volgens een onderzoek van IBM2 zullen 120 miljoen banen verloren gaan, maar worden in alle sectoren andere banen gecreëerd, met tijd- en productiviteitswinst tot gevolg.

Deze intelligente assistenten kunnen repetitieve en tijdrovende taken uitvoeren. “No code” of “slow code” oplossingen verruimen de toegang tot AI-algoritmen die dankzij deep learning zelfstandig computercode kunnen schrijven. Deze oplossingen helpen het wereldwijde tekort aan ontwikkelaars te verlichten, vooral op het gebied van Big Data. In december 2020 ging het hier om 40 miljoen geschoolde werknemers3.

Gigantische investeringen

Volgens Google volgt de snelheid van de AI-ontwikkeling de wet van verdubbeling om de zes maanden, drie tot vier keer sneller dan de wet van Moore, die de snelheid van de ontwikkeling van rekenkracht decennialang heeft bepaald. GPT-3, het AI-model van ChatGPT, heeft ruim 175 miljard parameters. GPT-4, de nieuwe versie die dit jaar wordt uitgebracht, bezit naar verwachting meer dan 1.000 miljard parameters, een verzesvoudiging in drie jaar tijd! Deze revolutionaire technologie die zich razendsnel ontwikkelt, vereist grote investeringen in de infrastructuur voor rekenkracht. New Street Research heeft vastgesteld dat als Google een algoritme zoals ChatGPT zou gebruiken voor zijn zoekmachine die dagelijks door meer dan 4 miljard mensen wordt gebruikt, er ruim 80 miljard dollar nodig zou zijn - meer dan de investeringen in datacenters van Microsoft, Amazon en Google in 2021 bij elkaar!

Een enorme versnelling

De vooruitgang van de disruptieve technologie achter AI gaat steeds sneller. Van ChatGPT, dat het potentieel van intelligente chatbots laat zien, tot Dall-E, dat de wereld van de digitale beeldvorming op zijn grondvesten heeft doen schudden, bewijst dit grootschalige gebruik van AI dat we aan de vooravond van een onomkeerbare revolutie staan.

Wie ChatGTP vraagt naar de reikwijdte van deze uitvinding, krijgt een rationeel en behoedzaam antwoord. “De kans bestaat dat Descartes getwijfeld zou hebben aan het vermogen van een AI-model om de werkelijkheid consistent en betrouwbaar te begrijpen en te simuleren. Maar misschien zou de technologische vooruitgang van AI hem gefascineerd hebben en zou hij het potentieel ingezien hebben van deze modellen om het menselijk leven te verbeteren.” Daar zijn wij van overtuigd!Het benutten van de door AI gegenereerde waarde blijft ons doel. Deze grote en ongekende technologische en sociologische vooruitgang zal sectoren als de auto-industrie en de geneeskunde transformeren en mensen op intelligente wijze bijstaan. Dit laat zien hoe snel de technologie en AI in het bijzonder vooruitgang boeken, een thema dat ongekende mogelijkheden biedt.

1 De vermelde waarden worden bij wijze van voorbeeld gegeven. Noch hun aanwezigheid in de beheerde portefeuilles noch hun prestaties zijn gegarandeerd.
2 2019
3 U.S. Labor statistics

Disclaimer: De geuite meningen komen overeen met de overtuigingen van de beheerder. LFDE kan hiervoor in geen geval aansprakelijk worden gesteld.