BlackRock: ETF-belegger durft weer risico te nemen

Voor de vierde maand op rij is de instroom in ETF’s gedaald: er werd in januari voor $ 62,6 miljard aan nieuw kapitaal belegd in ETF’s. Wel durft de ETF-belegger weer meer risico toe te voegen aan zijn portefeuilles, blijkt uit het maandelijkse rapport van vermogensbeheerder BlackRock. 37% van de instroom ging in januari naar high yield en investment grade uit de EMEA-regio. Van de instroom in schuldpapier uit opkomende markten was dit zelfs 53%.

De instroom in investment grade-obligaties was met $ 12,6 miljard de op twee na hoogste ooit. Sinds juni 2020 werd er in een maand niet zoveel nieuw kapitaal in investment grade-ETF’s belegd. High yield kwam terug van een uitstroom van $ 900 miljoen in december en sloot januari af met een instroom van $ 2,4 miljard.

Laura Cooper, senior macro-strateeg iShares EMEA bij BlackRock: “Januari stond volledig in het thema van re-risking. ETF-beleggers voegen weer risicovolle allocaties toe aan hun high quality-obligatiemandjes. Voor aandelen-ETF’s begon het jaar minder voorspoedig. Beleggers haalden hun geld vooral weg uit Amerika en belegden dat liever in Europese aandelen-ETF’s, waar de instroom in een jaar niet zo hoog was geweest.”

De uitstroom uit Amerikaanse aandelen-ETF’s kwam in januari op een totaal van $ 1,7 miljard, terwijl er $ 7,3 miljard naar Europese aandelen-ETF’s stroomde. Saillant detail: de grootste instroom werd opgestreken door Europese aandelen-ETF’s die in de Verenigde Staten staan genoteerd.

Opkomende markten begonnen het jaar met goede cijfers. Er stroomde $ 15,9 miljard naar aandelen-ETF’s uit opkomende markten – het hoogste in een jaar tijd – met China als koploper ($ 6,4 miljard). Daarnaast keren beleggers terug naar schuldpapier uit opkomende markten. De ETF-categorie kwam in 2022 uit op een totaal-uitstroom van $ 9,0 miljard, maar zag in januari voor de tweede maand op rij een instroom: $ 2,2 miljard.

Duurzame ETF’s blijven ondertussen de stijgende lijn doorvoeren met een instroom van $ 4,8 miljard in Amerika en Europa. In de VS werd vooral nieuw kapitaal belegd in duurzame obligatie-ETF’s ($ 124 miljoen, na een uitstroom in december van $ 109 miljoen). In Europa werd de lijst aangevoerd door duurzame aandelen-ETF’s ($ 3,6 miljard, het hoogste bedrag sinds juli 2022).