Comgest: Vijf stevige redenen voor optimisme over de Chinese markten

Komende zondag begint het Chinese nieuwjaar. Wat betekent dit voor de aandelenmarkt? Afgelopen jaar werd gekenmerkt door economische stress en een slecht beleggerssentiment. Jimmy Chen, beheerder van het Comgest Growth China fonds ziet voor dit jaar een groeiversnelling en herstel van het beleggerssentiment. Bovendien constateert hij dat de K/W-waardering voor Chinese aandelen naar historische maatstaven laag is.

Wat zijn de redenen voor dit optimisme? Chen ziet er vijf:

- Einde aan de Covid-lockdowns en sneller herstel van de economie
- Positievere overheidshouding jegens technologieplatforms en vastgoedsector
- Inflatie blijft beperkt
- Minder geopolitieke spanningen
- Minder angst door pragmatische aanpak

Zero covid-beleid ten einde

In 2022 vormde het zero covid-beleid de grootste rem op het vertrouwen van consumenten en bedrijven. Vanaf 8 januari 2023 werden echter alle laatste Covid-beperkingen opgeheven. Het slechte nieuws is dat het tempo van de covid-infecties daardoor hoog kon oplopen, waardoor het gezondheidsstelsel onder druk kwam te staan. Een positief aspect is dat de piek van het aantal infecties naar verwachting hierdoor eerder bereikt zal worden en dat de economische activiteit daardoor sneller dan verwacht zal kunnen aantrekken.

Overheid meer pro business: technologie en vastgoed

Bovendien is het industriebeleid meer pro-bedrijfsleven geworden. Dit blijkt uit het feit dat de bijna twee jaar durende maatregelen tegen technologieplatforms lijken te verminderen zoals blijkt uit de recente herkapitalisatie van Ant Financial. Ook de uitgifte van gamevergunningen werd in april hervat na een bevriezing van acht maanden, waardoor Tencent en Netease vanaf september weer toestemming kregen om nieuwe spellen uit te rollen. De regering heeft ook het beleid voor vastgoedontwikkelaars versoepeld, nadat eerdere pogingen om de opeenstapeling van schulden in de vastgoedsector af te bouwen, voor een liquiditeitscrisis in de sector hadden gezorgd.

Beperkte inflatie

Op macro-economisch vlak is de inflatie op dit moment gematigd, omdat de binnenlandse toeleveringsketen veerkrachtig is gebleven en er geen 'helikoptergeld' is ingezet, waardoor het budgettaire en monetaire beleid (in tegenstelling tot veel westerse landen) ruimhartig kan blijven.

Geopolitieke spanningen nemen af

De geopolitieke spanningen tussen China en de VS zijn gestabiliseerd. In november ontmoetten de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar voor het eerst in een poging de werkrelatie te herstellen. Daarnaast kregen auditors van de Amerikaanse accountancy toezichthouder (PCAOB) in september eindelijk toestemming van de Chinese toezichthouder om in Hongkong de ADR-documenten te controleren van beursgenoteerde bedrijven die ook in Amerika een beursnotering hebben. De eerste uitkomsten waren tevredenstellend, waardoor het risico dat Chinese bedrijven gedwongen worden hun beursnotering in de VS te schrappen, aanzienlijk is verminderd.

Afsluitend: een pragmatische aanpak, geen reden tot angst

Al deze ontwikkelingen wijzen erop dat president Xi Jinping, net als andere Chinese leiders sinds Deng Xiaoping, een pragmatische aanpak hanteert om een evenwicht te vinden tussen sociale stabiliteit en economische groei. Hoewel er in oktober ernstige marktpaniek ontstond nadat Xi tijdens het congres van de Communistische Partij voor een nog niet eerder vertoonde derde termijn was herkozen, lijkt die angst tot dusver onterecht.

Waarin moet je beleggen? Enkele kanshebbers

Onder de kanshebbers voor 2023 acht Chen met name bedrijven die gaan profiteren van de heropening van China. Hiertoe behoren bedrijven als Anta Sports (sportkleding), Suofeiya (meubels) en Focus Media (reclame). Daarnaast voorziet hij een herstel van de koersen van een aantal bedrijven die hun winst de komende jaren structureel kunnen laten groeien.

Tencent, dat gezien wordt als een indicator voor de bredere economie van China, verenigt een dominante positie op het gebied van videogames, betalingen en sociale mediaplatforms. Volgens Chen gaan de normalisering van de goedkeuring van gamevergunningen, een beter consumentensentiment en optimistische vooruitzichten voor Chinese technologie-investeringen bijdragen aan een positief 2023 en een verbeterd langetermijnperspectief. De groeiende kasstroom van het Tencent-platform met korte filmpjes zal het bedrijf daarbij een extra impuls geven.

Een andere wereldwijde groeitrend die Chinese bedrijven aangrijpen, is het uitbesteden van biofarmaceutische productie en ontwikkeling. Wuxi Biologics is een van de sterkere uitdagers van wereldmarktleider Lonza, waarbij Wuxi’s concurrentievermogen voortkomt uit de combinatie van een uniek bedrijfsmodel, innovatie en toegang tot een grotere talentenvijver. Het aandeel presteerde minder goed in 2022 nadat twee van haar dochterondernemingen op de Amerikaanse ‘Unverified List’ waren geplaatst, waardoor de vrees ontstond dat het Chinees-Amerikaanse technologieconflict zou overslaan naar de uitbestedingsindustrie voor biofarma. Tegen het einde van 2022 werden alle dochterondernemingen van Wuxi Biologics van die lijst gehaald, waardoor de donkere geopolitieke wolk ook hier lijkt te zijn verdwenen.