In 2022 deden waardeaandelen het beter dan groeiaandelen

Door Régis Bégué, Associé-Gérant, Responsable de la gestion et de la recherche actions, Lazard Frères Gestion

Regis begue
Régis Bégué
In 2022 gingen de aandelen- en obligatiemarkten gelijk op. De Euro Stoxx Net Return Index daalde met 12,3% en Amerikaanse Treasuries met een looptijd van 10 jaar daalden met 14,9%. Wat de aandelen betreft, liepen de prestaties sterk uiteen tussen groeiaandelen (technologie, luxe, biotech, enz.) en hun cyclische tegenhangers (banken, olie, industrie, enz.). De MSCI Europe Growth Net Return Index daalde over de periode van 12 maanden met 17,7%, terwijl de MSCI Europe Value Net Return Index met slechts 1,1% daalde.

Groeiaandelen zijn logischerwijs zeer gevoelig voor de risicovrije rente die in waarderingsmodellen wordt gebruikt om de toekomstige kasstromen te verdisconteren. Ze werden sterk gepenaliseerd door de stijging van de rente in 2022. Het value-segment, waar het rendement sneller is en de dividenden hoger, werd minder getroffen door de rente. Bepaalde sectoren van waardeaandelen, zoals het bankwezen, profiteren zelfs van de stijgende rente. Ondertussen hebben sommige olie- en gasaandelen hun koersen zien stijgen door de inflatie van de energieprijzen. Dit is de logica achter de veerkracht van cyclische aandelen, die contra-intuïtief kan lijken bij een algemene economische achteruitgang.

Naar de toekomst toe zouden deze trends zich kunnen doorzetten naarmate de centrale banken het monetaire beleid verder verkrappen. Maar hoewel cyclische aandelen potentieel meer opwaarts gericht zijn dan groeiaandelen, kan het aanzienlijke recessierisico dat 2023 overschaduwt over de hele lijn een rem zetten op de aandelenmarkten.

Waarde en groei aandelen