Capital Group: Vijf dingen om te weten over halfgeleiders

Ondanks de recente sell-off blijven halfgeleiders een langetermijn-groeisector. Ze zijn essentieel voor onze veiligheid, de energiezekerheid en de algemene productiviteit van de wereldwijde economie, zegt Shailesh Jaitly, beleggingsanalist bij vermogensbeheerder Capital Group.

Dingen kunnen snel veranderen: aan het begin van de pandemie was er een tekort aan halfgeleiders, maar daarna worstelde de sector met al te grote voorraden in de toeleveringsketen. De halfgeleider-aandelen hebben sindsdien klappen gekregen, en de vraag is dan ook wanneer ze de bodem bereiken.

Ik ging onlangs op bezoek bij enkele bedrijven in Taiwan, Japan en Zuid-Korea, en stelde vijf zaken vast over de staat van de sector:

1. Sector halfgeleiders is ondertussen geconsolideerd

Deze periode kan je niet vergelijken met eerdere recessies. Tussen 2000 en 2010 waren de meeste recessies in de sector te wijten aan een disbalans in het aanbod. Meerdere producenten streden om opdrachten, en de bedrijven in Taiwan en Japan probeerden marktaandeel te winnen. Ook was de markt voor halfgeleiderapparatuur gefragmenteerd.

Tegenwoordig is de sector meer geconsolideerd en is de vraag ook groter omdat de inhoud van halfgeleiders steeds vaker in alledaagse toepassingen wordt gebruikt. Drie bedrijven controleren vandaag de wereldwijde productie van geavanceerde chips: TSMC, Samsung Electronics en Intel. Het marktaandeel van de vijf grootste producenten van apparatuur is gestegen van 40% in het begin van de jaren 2000 tot ongeveer 75% nu.

2. VS kan moeilijk zelfvoorzienend worden

Na twee decennia van consolidatie domineert Taiwan de wereldwijde productie van zowel geavanceerde als minder geavanceerde halfgeleiders. Samen met China controleert Taiwan ook het grootste deel van de markt voor het testen en assembleren van chips.

Voor de VS is het onmogelijk om zelfvoorzienend te worden op het gebied van halfgeleiders. Maar ze kunnen zich wel soepeler opstellen als de kritieke, geavanceerde chips en de chips voor militaire toepassingen op Amerikaanse bodem worden vervaardigd.

Naar verluidt is TSMC van plan een tweede fabriek te bouwen in Arizona om meer geavanceerde chips van 3 nanometer (nm) te produceren. TSMC heeft aangegeven dat meer dan 20% van zijn productie de komende jaren buiten Taiwan zal plaatsvinden. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar het zou bijna de helft zijn van de productie van geavanceerde chips. Ik denk dat de nieuwe fabrieken in Arizona volstaan om te voorzien in alle defensiegerelateerde halfgeleiderproductie en andere kritieke geavanceerde chipbehoeften van de VS.

Het zal moeilijk worden om verder te gaan dan de strategisch kritische chips. De productie van chips van een oudere generatie is geconcentreerd in Taiwan en China. De productie kan verplaatst worden, maar het lijkt niet nodig en het biedt ook geen strategisch voordeel.

3. Wereldwijde toeleveringsketens blijven intact

De CHIPS and Science Act van 2022, die 52,7 miljard dollar uittrekt voor de ontwikkeling van Amerikaanse halfgeleiders, en een nieuw fonds dat in Europa is opgericht, beogen de productie naar deze ontwikkelde markten te brengen. Het lijdt geen twijfel dat dit de prijzen zal doen stijgen. De productie van processoren in de VS kan 30% tot 40% meer kosten dan in Taiwan en ongeveer 15% tot 20% meer dan in Zuid-Korea, waar het grootste deel van de huidige capaciteit ligt.

TSMC zal waarschijnlijk overschakelen op een prijsmodel waarbij het een gemiddeld tarief rekent, ongeacht waar het de chips maakt. Deze aanpak kan gedurende enige tijd hogere prijzen voor chips ondersteunen, waardoor de trend van gestage prijsdalingen die we in het verleden hebben gezien, wordt omgekeerd. In 2023 wil TSMC de prijzen voor al zijn klanten met 6% verhogen om de kosten van zijn overzeese expansie in de VS, Japan en China, die ook inflatoir zal zijn, te helpen verzachten.

Ten tweede zal de reorganisatie van de toeleveringsketen een uitdaging vormen. De hoge productiekosten en de vereiste kennis vormen hoge drempels. De VS hebben dringend een grotere pool van gekwalificeerde ingenieurs nodig om fabrieken te leiden. Volgens een raming heeft Taiwan ongeveer 300.000 van dergelijke ingenieurs, vergeleken met 180.000 in de VS.

Er komt dan ook geen volledige ontbinding van de wereldwijde toeleveringsketen voor halfgeleiders. Een grote kapitaalinjectie geeft geen garantie om een binnenlandse chipindustrie uit te kunnen bouwen.

4. Amerikaanse beperkingen remmen Chinese halfgeleiders af

Amerikaanse chipfabrikanten moeten een vergunning hebben om geavanceerde halfgeleiders en aanverwante apparatuur naar China te verschepen. De beperkingen zijn ook gericht op zendingen van buitenlandse bedrijven die Amerikaanse apparatuur gebruiken. Biden zal andere landen moeten overhalen om de beperkingen te helpen opleggen.

Op lange termijn lijken de producenten van geheugenchips te profiteren van de Amerikaanse pogingen om de ontwikkeling van China's halfgeleiderindustrie te vertragen. De groei van de Chinese staatsbedrijven kan afgeremd worden, terwijl de Amerikaanse bedrijven die op Amerikaanse bodem processoren produceren, net een duwtje in de rug krijgen.

5. Sector behoudt rugwind komende jaren

Ondanks de scherpe koersdaling van de halfgeleideraandelen blijven halfgeleiders een groeisector op de lange termijn. Ze zijn essentieel voor de veiligheid, de energiezekerheid en de algemene productiviteit van economieën overal ter wereld.

De sector had 40 jaar nodig om haar eerste omzet van 200 miljard dollar te bereiken - en nog eens 17 jaar om de volgende 200 miljard dollar te bereiken. In het komende decennium zullen deze mijlpalen sneller bereikt worden.

De vraag naar krachtige computerchips (HPC) voor cloud computing en kunstmatige intelligentie (AI) is een motor voor verdere groei van de sector, waarbij een toename van de omvang van siliciumwafers in plaats van de groei per eenheid, een belangrijke trend is binnen machine learning en AI. Elektrische voertuigen hebben twee keer zoveel silicium als conventionele auto's en 5G-telefoons gebruiken ongeveer 40% meer processors dan 4G-telefoons. Bovendien groeit de vraag naar virtual reality- en augmented reality-producten. Dus ondanks deze recente neergang denk ik dat de sector in staat is om de komende jaren te profiteren van deze rugwind.