Gezellige kerstverlichting ruim 9 keer duurder dan december 2020

Waar voorheen weinig Nederlanders stilstonden bij het energieverbruik van kerstverlichting, is dat met de stijging van de kosten voor energie plotseling een punt van aandacht. Want hoeveel kost dat wel niet? Een analyse van Saxo Bank wijst uit dat een huishouden in 2022 tot wel 9.5 keer meer betaald voor een gezellige met kerstlampjes verlichte boom in verhouding tot 2020, zelfs met (extreem) energiezuinige kerstverlichting.

Beleggerstrainer Peter Siks van Saxo Bank wijst erop dat de stijging in kosten voor verlichting niet om enorme bedragen gaat, maar duidt op een onderliggende ontwikkeling. “De feestdagen staan bol van extraatjes. Een keer extra uit eten, gasten over de vloer voor een uitgebreide brunch, cadeautjes voor familie en vrienden en urenlang in de keuken om cakes te bakken en rollades klaar te maken. Oplopende kosten voor het energieverbruik van lampjes in de boom zijn voor veel Nederlanders waarschijnlijk geen probleem om te betalen, maar in combinatie met de vele andere extra kosten wordt de duurste maand zo wel erg duur. Daarom is het extra belangrijk dat oude, energievretende gloeilampjes worden vervangen voor LED-verlichting. Als je dat doorrekent naar bijvoorbeeld de tijd dat je een gemiddelde oven aan zet, kan je vijf uur extra koken!”

LED-lampjes

Voor het berekenen van het verbruik is uitgegaan van een snoer gloeilampjes met een gemiddeld verbruik in vergelijking met een energiezuinige variant. De normale verlichting kent een verbruik van 50 watt, terwijl LED-verlichting tot wel acht keer minder energie verbruikt, gemiddeld 6 watt. De berekening toont aan dat traditionele kerstverlichting11.9 kilowattuur (kWh) aan energie slurpt. De zuinige variant verbruikt 1.43 kWh in totaal tijdens de periode dat de kerstboom brandt.

Gemiddelde kosten kerstverlichting in huis

Electriciteitskosten

35 dagen, 238 uur

Het opzetten van de kerstboom en het huis versieren met slingers, sterren en een kerststal is meestal een gezellige bezigheid waarbij samen met de kinderen en partner flink wordt uitgepakt. Traditiegetrouw gebeurt dat na het vieren van Pakjesavond op 5 december. Maar Sinterklaas ging dit jaar op een maandag van schoorsteen tot schoorsteen, vandaar de aanname dat de kerstversiering in Nederlandse huizen vanaf het weekend van 3 december al van de zolder is gehaald. Vanaf dat weekend staan de lampjes dus al vrolijk te schijnen of knipperen. De kerstballen en lichtjes verdwijnen weer in de opbergdoos op Driekoningen, wat ieder jaar op 6 januari valt. In totaal staat de boom dus rond de 35 dagen deze Kerst. In de berekening wordt ook uitgegaan van een ‘brandtijd’ van 6,5 uur per dag, van half vijf in de middag tot elf uur 's avonds. In de weekenden wordt hier per weekenddag drie uur bij opgeteld. In totaal komt dit neer op 238 uur.

Energieprijs

In de afgelopen jaren zijn de energieprijzen aanzienlijk toegenomen. In 2018 lag de gemiddelde prijs voor een kWh op 0.07 eurocent inclusief BTW. We rekenen in de tabel hierboven met prijzen voor variabele contracten die de marktprijzen voor energie volgen, anders dan de prijzen voor energie die in vaste contracten worden vastgelegd.

In 2022 ligt de gemiddelde kWh-prijs zes keer hoger dan in 2018, op 0.45 euro per kWh. Die stijging is ingezet in 2021. Per maand klom de prijs in dat jaar steeds een tiende hoger per maand gemiddeld, met een definitieve doorbraak naar de 10 eurocent in september van dat jaar. Sindsdien zijn de prijzen nooit meer onder die grens van tien cent per kWh gekomen.