VanEck lanceert ETF voor bionic engineering

ETF aanbieder VanEck noteert vandaag de VanEck Bionic Engineering UCITS ETF op Deutsche Boerse Xetra en London Stock Exchange. Met de nieuwe ETF kunnen beleggers investeren in bedrijven uit de bionicabranche.

Bionica verwijst naar een benadering waarbij technische toepassingen worden ontwikkeld op basis van levende systemen. Het centrale idee hier is de fusie tussen biologie en technologie. In de context van de gezondheidszorg staat de term bionica voor technologieën die zijn ontworpen om functies van het menselijk lichaam te verbeteren of te herstellen. Mooie voorbeelden van bionische technologieën zijn protheses, bio-geprinte weefsels, vervangende organen en hulpmiddelen voor lichaamsfuncties.

"Het percentage ouderen neemt toe en daarmee de vraag naar technische oplossingen zoals gehoor- en gezichtshulpmiddelen, pacemakers, prothesegewrichten en dergelijke, die de kwaliteit van leven op oudere leeftijd verbeteren," zegt Martijn Rozemuller, CEO VanEck Europe. "Tegelijkertijd zorgen steeds meer beschikbare bionische hulpmiddelen voor ondersteuning voor mensen met chronische ziekten zoals diabetes of functiestoornissen."

“Naarmate de technologie zich ontwikkelt, verwachten we dat ook de toepassingen op basis van functies van de hersenen en het zenuwstelsel prominenter zullen worden. Bionica heeft ook het potentieel om een revolutie in de gezondheidszorg teweeg te brengen. Denk hierbij aan innovaties zoals neuroprothesen die de behandeling van Alzheimer en andere cognitieve ziekten mogelijk maken of directe communicatie tussen hersenen en hulpmiddelen voor mensen met een verlamming”, vult Dominik Schmaus, Product Manager bij VanEck Europe aan. “Bionic Engineering kan ook een factor zijn voor verandering in sociale acceptatie. Het kan het stigma en de discriminatie verminderen die mensen met een handicap vaak ervaren.”

Pure-play-investeringen in bedrijven die medische implantaten produceren

De VanEck Bionic Engineering UCITS ETF volgt de MVIS® Global Bionic Healthcare ESG Index, die de prestaties volgt van bedrijven die actief zijn op het gebied van medische, tandheelkundige of visuele implantaten, bioprinting, prothesen of het behoud van organen en weefsel. De herbeleggende VanEck Bionic Engineering UCITS ETF heeft een totale kostenratio (TER) van 0,55 procent en wordt elk kwartaal herwogen.

De ETF sluit bedrijven uit die implanteerbare of draagbare apparaten of materialen produceren die alleen voor cosmetische doeleinden worden gebruikt. De index sluit ook bedrijven uit die zeer ernstige schendingen van sociale normen hebben begaan, omzet genereren uit controversiële wapens of bepaalde grenzen overschrijden voor hun omzet in specifieke sectoren, zoals civiele vuurwapens of tabak.

Aandelenmarktrisico: de koersen van de effecten van het fonds zijn onderhevig aan de risico's die verbonden zijn met beleggen op de effectenmarkt, waaronder algemene economische omstandigheden en plotselinge en onvoorziene koersdalingen. Beleggen in het fonds kan leiden tot verliezen.

Etf vaneck