Argentex: Drie Dolle Dwaze Dagen in aantocht op de valutamarkten

Thomas De Caluwé, valuta-analist Argentex

- Dollarsterkte lijkt aan te houden na krachtige cijfers vrijdag
- Markten kijken uit naar Drie Dolle Dwaze Dagen in december
- December traditioneel sterke maand voor de euro

Volgende week staat er heel wat op het programma, en wordt er hoge volatiliteit in de euro-dollar koers verwacht: de markten spreken over de Drie Dolle Dwaze Dagen.

Dinsdag 13 december worden in de VS inflatiecijfers voor de maand november vrijgegeven. Mochten deze voor de tweede maand op rij lager uitvallen dan verwacht, kan dit leiden tot een zwakkere dollar (euro-dollar positief), aangezien dit meer bevestiging zou geven dat het einde van hoge inflatie in de VS in zicht is. Mochten de cijfers hoger uitvallen dan verwacht, dan kan een sterke dollar worden verwacht (euro-dollar negatief). Dit zou immers betekenen dat het inflatiecijfer van oktober slechts tijdelijk was.

Op woensdag 14 december komt de Fed met haar rentebesluit, wat de impact van de inflatiecijfers van de dag ervoor kan verhogen. De speech van Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn visie op de economie en het toekomstige rentebeleid kunnen zorgen voor sterke koersbewegingen. De dag daarna is het de beurt aan de ECB om haar rentebesluit bekend te maken. Ook hier wordt verwacht dat de keuze op een verdere stijging van 0,5%-punt valt.

Hoe onzeker de reactie op de valutamarkt kan zijn, blijkt uit de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag. Toen toonde de Amerikaanse economie haar veerkracht. In de maand november werden 263.000 nieuwe banen gecreëerd, 63.000 meer dan verwacht. Dit ligt in lijn met de trend dit jaar, waarbij de krapte op de banenmarkt hardnekkig boven verwachting uitkomt, ondanks een stijgende rente.

De dollar reageerde eerst als verwacht, en steeg met 1% vs. de euro (met 1,0428 als bodem). Deze winst werd echter voor het weekend weer opgegeven, omdat het de Fed-beslissing later deze maand waarschijnlijk niet negatief zal beïnvloeden. Powell gaf afgelopen woensdag aan dat de rente trager zal worden verhoogd, wat aangeeft dat de voorkeur momenteel op een toename van 0,5% ligt.

De uiteindelijke piek van het rentepeil, en hoe lang ze wordt aangehouden op dat niveau is minder duidelijk. Verschillende beleidsmakers binnen de Fed gaven aan dat dit momenteel wordt onderschat door de markt, en dat het te vroeg is om te spreken over het einde van het gevecht tegen inflatie. Dit zou kunnen betekenen dat we meer dollarsterkte kunnen verwachten volgende week, wanneer de beslissing valt.

Krachtige maand voor de euro verwacht: kerstrally?

Voor de euro is december traditioneel een sterke maand. Vaak zijn dit soort seizoensgebonden voorspellingen gebaseerd op wankele fundamenten, en gaat het om toeval. Toch valt er wat te zeggen voor een kerstrally. Zo worden vanwege eindejaarsrapportages veel dollars omgeboekt naar euro’s, en worden veel dollar-posities afgewikkeld vanwege de feestdagen en verslechterende valuta-liquiditeit. Dit effect was de afgelopen jaren buitenmaats vanwege de negatieve Europese rente, wat ervoor heeft gezorgd dat Europese beleggers en bedrijven liever investeren in het buitenland.

Euro koers historie

De euro steeg met gemiddeld 1,5% in 15 van de afgelopen 23 decembermaanden. Dit is meer dan dubbel de gemiddelde stijging van de volgende best-presterende maand. Toch zijn er belangrijke risico's die roet in het eten kunnen gooien voor de euro. De komende weken worden dalende temperaturen verwacht in Noord-Europa, wat de eerste echte test wordt voor het Europese energiebeleid. Hoewel gasvoorraden op een verhoogd peil staan, kan een strenge winter met een beperkte en onbetrouwbare Russische gastoevoer enorme druk zetten op de fragiele Europese economie.