Argentex: dollar passeert hoogtepunt, inflatie-angst neemt af

Thomas De Caluwé, valuta-analist Argentex

De financiële markten houden er rekening mee dat de Amerikaanse dollar zijn hoogtepunt is gepasseerd en dat hij zal verzwakken ten opzichte van de euro en andere valuta. Dit valt onder meer af te leiden uit cijfers uit de valutatermijnmarkt in de VS. Het aantal handelaren dat positie heeft ingenomen op een dalende dollar, is sterk gegroeid. Uit cijfers van de CFTC blijkt dat het aantal contracten dat profiteert van een dalende dollar, zich op het hoogste niveau bevindt sinds juli dit jaar. Bij een dollar die daalt ten opzichte van de euro, wordt met deze contracten geld verdiend.

“In de markt heerst de visie dat de dollar gepiekt heeft en dat we een verdere verzwakking gaan zien. Er wordt met spanning uitgekeken naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport en de werkloosheidcijfers, die vrijdag uitkomen”, aldus Thomas De Caluwé, valuta-analist van Argentex.

De angst dat de inflatie in Europa op middellange termijn verder zal toenemen, lijkt uit de markt te lopen, zo merkt De Caluwé op. “De Europese cijfers tonen dat duidelijk aan. We hebben vandaag ook meevallende cijfers gezien in Nederland en ook in Duitsland hadden de gedaalde energieprijzen een drukkend effect. Voor ons in Europa, maar ook in opkomende markten, is het bij-effect dat de zogenaamde import-inflatie verder zal dalen. De VS is een netto-exporteur van inflatie, richting andere landen. Als de inflatie ook daar niet verder stijgt, zal de druk op de euro en de yen minder worden. Wij zullen in Europa hiervan kunnen profiteren en dit zal de inflatiedruk mogelijk nog iets verder verlichten.”