MFS: We’ve been expecting you, Mr. Bond

Het gaat goed met fixed income: obligaties leveren weer betere waarderingen en hogere opbrengsten op dan aandelen, en bieden bovendien nog altijd een lagere volatiliteit, risicobescherming en genoeg opties voor diversificatie. Benoit Anne, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder MFS, legt uit waarom dit het moment is om in dit segment te stappen.

1. Obligaties zijn relatief goedkoop geworden

De waarderingen zijn de afgelopen maanden aanzienlijk verbeterd en staan nu op het hoogste niveau in tien jaar. Dat geldt niet alleen voor de obligatiespreads, maar nog meer voor de yields op bedrijfsobligaties. Die hebben optimaal geprofiteerd van de renteverhogingen.

Investment grade obligaties

2. Fixed income levert weer geld op

Een van de grootste problemen met fixed income is dat de beleggingscategorie in het verleden vaak kampte met lage of zelfs negatieve yields – voornamelijk als gevolg van jarenlange monetaire versoepeling en lage inflatiecijfers. Die situatie is nu volledig anders, waardoor de yields weer flink in de plus staan. We zien dit bij low-risk staatsobligaties uit ontwikkelde markten, maar ook in de meer risicovolle sectoren zoals high yield of schuldpapier uit opkomende landen, waar de yields zijn opgelopen tot 10%.

Negatieve rendementen obligaties

3. Eindelijk: There Is An Alternative

Jarenlang bleven beleggers vasthouden aan aandelen met als argument: There Is No Alternative (“TINA”). Maar die tijden zijn voorbij: fixed inxome biedt momenteel juist een uitstekend alternatief voor aandelen in een multi-asset portefeuille.

Tina beleggen

4. In onzekere tijden bieden obligaties zekerheid

Veel beleggers zullen met het oog op alle macro-economische onzekerheden wat risico uit hun portefeuilles willen halen. Obligaties zijn en blijven een goede beveiliging tegen volatiliteit voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomsten.

Vastrentend obligaties

5. Zet fixed income in voor liquiditeit

Zeker in volatiele tijden is het ontzettend belangrijk om de liquiditeit op orde te hebben. Overheidsobligaties en hooggewaardeerde bedrijfsobligaties hebben – in tegenstelling tot alternatives en private assets – altijd goede marktliquiditeit kunnen bieden. Obligaties met een hoge waardering kunnen dus een verstandige toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille.

Beleggen obligaties