M&G: Obligatiemarkten zijn te negatief

De obligatiemarkt heeft dit jaar een van de grootste verkoopgolven ooit meegemaakt. De zorgen bij beleggers over de hoge inflatie en agressieve renteverhogingen duwden yields van staatspapier naar de hoogste niveaus in tien jaar. Tegelijkertijd staan de yields op bedrijfsobligaties op een niveau dat in jaren niet is voorgekomen, stelt vermogensbeheerder M&G in het bijgevoegde rapport ‘After the storm: seeking opportunities in bond markets’.

De bewegingen op de obligatiemarkt gaan uit van een forse recessie, maar dat is volgens M&G een te negatieve prognose. “Dit is een te zwart scenario. De meeste bedrijven zullen in staat zijn om een economische vertraging op te vangen, ook al duurt deze lang.”

“Obligatiebeleggers krijgen nu, voor het eerst in een decennium, goed betaald voor het nemen van risico. Het vooruitzicht dat de inflatiedruk zal afnemen en de groei zal vertragen, stelt centrale banken in staat om de rente minder snel te verhogen en dit kan komend jaar voor flink wat meewind zorgen op de obligatiemarkten.”

M&G schrijft dat bijvoorbeeld het global-high-yieldsegment te veel is gedaald. “Global-high-yieldspreads stonden onlangs op 600 basispunten. Er is er veel slecht nieuws ingeprijsd. Wij denken dat dit een redelijk aantrekkelijk niveau is om in te stappen. Een wereldwijde recessie mag dan onvermijdelijk zijn, het zal minder erg worden dan wat de high-yieldmarkten nu inprijzen”, aldus M&G.