DWS: Gaat de ECB de rente met 50 basispunten verhogen, of zelfs met 75?

De Europese Centrale Bank (ECB) zal alle belangrijke rentetarieven komende donderdag met minimaal 50 en misschien zelfs 75 basispunten verhogen. Dat stelt Ulrike Kastens, Europa econoom bij vermogensbeheerder DWS.

“De rentebesluiten van de ECB staan na jaren van slaapstand weer vol in de belangstelling van marktspelers. Waar de Federal Reserve een duidelijk pad is ingeslagen, Jerome Powell gaf tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole aan dat de Fed, ondanks de tweeledige opdracht, zich volledig zal inzetten om de inflatie tegen te gaan. De Amerikaanse centrale bank zal dus de rente blijven verhogen, zelfs als dit een fors negatief effect op de arbeidsmarkt heeft.”

Naar verwachting ligt in de eurozone de focus meer op economische ontwikkelingen en verslechtering van belangrijke economische indicatoren wijzen op een (milde) recessie in de komende maanden. In het verleden reageerde de ECB op een verzwakkende economie met een ruimer monetair beleid. “Wij denken dat het dit keer anders zal lopen. De situatie op het gebied van prijzen is dramatisch verslechterd.

Stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zullen de inflatie in de eurozone met meer dan 10% laten toenemen in de herfst. In de helft van de lidstaten heeft de inflatie al dubbele cijfers bereikt. Ondanks het feit dat er nog geen sterke stijging van de lonen is, neemt de onderliggende inflatie toe. ECB-bestuurder Isabel Schnabel trok in Jackson Hole terecht aan de bel in haar oproep voor een strenger monetair beleid.”

Tijdens de komende ECB-bijeenkomst op 8 september worden de prognoses voor economische groei en inflatie gepresenteerd en de verwachting is dat de inflatievoorspellingen voor 2022 en 2023 naar fors naar boven worden bijgesteld. En door hogere structurele kosten (voor klimaatmaatregelen, demografische ontwikkelingen) zal de prognose van 2.1% voor 2024 ook onder vuur komen te liggen. Als gevolg van de grote onzekerheid, zal de ECB niet alleen maar kunnen bouwen op de prognoses. President Lagarde vindt dat de mening van centrale bankiers meer moeten meewegen. Of het nu een mening of een prognose is, de doelstelling van prijsstabiliteit van de ECB wordt volledig gemist. “Wij verwachten dan ook dat de ECB de rente met 50, of zelfs 75, basispunten zal verhogen in oktober en november zullen verder stappen volgen.”