DWS: Inflatieverwachtingen bieden hoop

Hevig reagerende centrale banken en een recordhoge inflatie zijn voor beleggers een kwelling. Toch blijven de inflatieverwachtingen verrassend stabiel, zegt vermogensbeheerder DWS in zijn Grafiek van de Week.

De ECB die de geldkraan wagenwijd opendraait om deflatie tegen te gaan en inflatie aan te wakkeren? Het lijkt wel een eeuw geleden. Nu hangt echt alles van inflatie af. Zoals uit de Grafiek van de Week blijkt, blijft het interessant om te zien welke zaken parallel lopen aan inflatie en welke niet. De komende tien jaar lopen de inflatieverwachtingen van de financiële markten [1] bijvoorbeeld vrijwel parallel met het kerninflatiecijfer.

Inflatie 2022

Maar die verwachtingen lopen niet gelijk met de veel hogere inflatie overal ter wereld en die velen zorgen baart. Dit laatste heeft het 10-jaars voorziene inflatiepercentage opgedreven van ruim onder de 2% vóór de Russische invasie tot 3% eind april. Dit geldt als een aanzienlijke stijging in een relatief kort tijdbestek en wordt door centrale bankiers als verontrustend ervaren.

Maar terwijl de inflatie zelf naar nieuwe recordhoogten stijgt, zijn de inflatieverwachtingen weer gedaald van 3% naar 2,3%.[2] Als dit cijfer van de hoge inflatieverwachtingen voor 2022 en 2023 wordt afgetrokken, komt de inflatiesom voor 2024 tot 2032 rond de 2% uit. Daar kan de ECB mee leven.

Als deze verwachtingen juist blijken, kunnen veel obligatie- en aandelenbeleggers ook weer rustiger ademhalen. Maar van echte opluchting is nog geen sprake. Beleggers gaan waarschijnlijk nog een paar volatiele maanden tegemoet. Dit komt omdat inflatie opwaarts blijft verrassen en de acute problemen aan de aanbodzijde nog niet voorbij zijn.

De spoedvergadering van de ECB van vorige week toont aan dat de centrale bank nog ver van haar comfortzone verwijderd is. De schrik zit ‘m vooral in de renteontwikkelingen in de periferie van de eurozone. Het rendement op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties steeg dit jaar al van 1,2 naar meer dan 4%. Bovendien weet de ECB dat de burgers zich nu druk maken over de prijzen en zich niet bezighouden met de lange termijn. Reden waarom consumenten niet veel aandacht besteden aan de inflatieverwachtingen. Toch zou de gematigde klim van de inflatieverwachtingen zowel consumenten, centrale banken en beleggers enige hoop op verbetering moeten geven.