DWS: Fed-bestuurders eensgezind over renteverhoging, maar scheuren zijn zichtbaar

De Fed doet zijn uiterste best om ervoor te zorgen dat de markten de richtlijn van een renteverhoging met 50 basispunten bij de twee volgende bijeenkomsten serieus nemen. De economische cijfers zijn vooralsnog goed en de inflatie blijft nog steeds veel te hoog, zegt Christian Scherrmann, de VS-econoom van vermogensbeheerder DWS. “Er is dan ook geen reden denkbaar waarom de Fed tijdens de komende vergadering van het gekozen pad zal afwijken. Maar zoals vaak, schuilt het venijn in de details.”

In juni worden er nieuwe economische prognoses verwacht, en hoewel het ernaar uitziet dat de beleidsmakers eensgezind zijn over het monetaire beleid van de komende twee maanden is dat volgens Scherrmann nog niet zo zeker voor de periode daarna. “De Fed-voorzitter van St. Louis is de grootste havik en sprak publiekelijk zijn voorkeur uit voor het behoud van het huidige tempo van renteverhogingen voor de rest van 2022.”

Volgens Scherrmann flirten andere leden daarentegen al met de gedachte om vanaf september een pauze in te lassen. “Dergelijke meningsverschillen laten goed zien hoe groot de onzekerheid ook voor beleidsmakers is, met name door de ontwikkelingen rond inflatie.”

Al met al zal de update van de economische prognoses voor 2022 en 2023 hoogstwaarschijnlijk leiden tot iets hogere rentetarieven, een iets hogere inflatie en een iets lagere groei, verwacht Scherrmann. “Ik blijf vooral benieuwd naar de meningsverschillen tussen de verschillende Fed-leden. Ook wat betreft hun verwachtingen voor 2023 en 2024.”

Zou het kunnen dat een of meer Fed-leden stiekem al een recessie in het vizier hebben?, vraag Scherrmann zich af. “We zullen alert zijn op signalen dat er een verandering op komst is na de zomer. Wij verwachten immers dat de Fed in augustus het monetaire beleid en de inflatieontwikkelingen opnieuw zal evalueren en we zien de vergadering in september dan ook als een potentieel moment voor beleidsaanpassingen.”