Capital Group: Drie ideeën voor saaie aandelen in volatiele tijden

Snelgroeiende techbedrijven hebben de afgelopen tien jaar voor veel opwinding op de beurzen gezorgd. Maar sinds het begin van 2022 hebben ze klappen gekregen.

De vertragende economische groei, de stijgende inflatie en de vrees voor stijgende rentes doen beleggers kijken naar saaie en meer betrouwbare bedrijven. Ze zoeken bedrijven met het potentieel om solide kasstromen te genereren en om te blijven groeien, ongeacht de richting van de economische cyclus of de macro-economische ontwikkelingen.

Vermogensbeheerder Capital Group somt drie sectoren op waar die saaie bedrijven te vinden kunnen zijn, in “When volatility is rising, boring is beautiful”:

Noord-Amerikaanse spoorwegmaatschappijen profiteren van hausse in grondstoffen

De digitale economie, de uitrol van de elektrische auto en de overgang naar schone energie creëren ook in de toekomst kansen voor de vernieuwers in deze technologie. Maar deze economische trends bieden eveneens goed nieuws voor oude industriële sectoren zoals mijnbouw, en dan vooral voor nikkel, koper en ijzererts.

De stijgende vraag naar deze grondstoffen en naar energie kan de vraag naar Noord-Amerikaans spoorvervoer stimuleren. Het spoor is immers de meest kosteneffectieve manier om zware materialen te vervoeren. De spoorwegen hebben daarnaast een zeker prijszettingsvermogen, wat belangrijk is in het huidige inflatoire klimaat.

Gewoonlijk baseert het spoorvervoer immers zijn prijzen op de kosten van de grondstoffen die het vervoert. De inkomsten stijgen dus naarmate de grondstoffenprijzen stijgen. De stijgende brandstofkosten zijn in dit opzicht gunstig, aangezien het prijsvoordeel van het spoorvervoer in vergelijking met het wegvervoer in jaren niet meer zo groot is geweest.

Industriële bedrijven helpen mee aan energie-efficiënte toekomst

Bij minder koolstofuitstoot of een betere energie-efficiëntie denken beleggers vaak aan elektrische voertuigen of aan nutsbedrijven die gebruik maken van zonne- en windenergie. Traditionele industriële bedrijven die machines, chemicaliën en andere bouwmaterialen maken, worden soms gezien als een deel van het probleem, niet als de oplossing.

Maar HVAC-bedrijven zoals Carrier en Daikin ontwikkelen airconditionings- en verwarmingssystemen met minder uitstoot van broeikasgassen. De strengere regelgeving in Europa en elders in de wereld die de vervanging van oudere systemen door energie-efficiëntere producten voorschrijft, kan op lange termijn kansen bieden voor beide bedrijven.

De strengere regelgeving voor koolstofemissies en infrastructuuruitgaven in grote economieën kunnen een ruggensteun vormen voor Sika, een Zwitserse producent van speciale chemicaliën. Zijn cementadditieven verminderen de koolstofuitstoot en verhogen de duurzaamheid van de sector. Het groeipotentieel is behoorlijk overtuigend naarmate de emissienormen overal strenger worden.

Amerikaanse budgetwinkels lokken koopjesjagers

Wanneer de economische omstandigheden moeilijk worden, worden consumenten voorzichtiger met hun uitgaven. Veel shoppers verplaatsen hun uitgaven naar discountwinkels die kleding, verzorgingsartikelen en huishoudelijke producten aanbieden tegen relatief lage prijzen, maar ook met een aantal producten van hogere kwaliteit in de rekken tegen spotprijzen.

Bedrijven die dingen maken

Beleggers vragen zich misschien af of de digitale transformatie zijn beste tijd heeft gehad. “Helemaal niet”, zegt portefeuillebeheerder Jonathan Knowles. “Techbedrijven blijven de manier waarop we werken, leven en winkelen vormgeven. Maar veel van deze bedrijven zijn op zichzelf vooruitgelopen.”

Nu de inflatie stijgt en het winstpotentieel voor veel techbedrijven nog jaren op zich laat wachten, kunnen hun waarderingen opgerekt zijn. “Techbedrijven blijven er veelbelovend uitzien op de lange termijn”, zegt Knowles. “Maar in deze omgeving verleg ik mijn focus naar bedrijven die dingen produceren en die zich doorgaans staande houden in alle soorten marktomstandigheden.”