Nuveen: Beleggerssentiment strookt niet met harde economische cijfers

Begin 2022 kregen beleggers te maken met twee onverwachte ontwikkelingen. De geopolitieke en humanitaire crisis door de Russische invasie in Oekraïne en een gapend gat tussen harde economische cijfers en het beleggerssentiment. Dat zegt Saira Malik, CIO van Nuveen in de Q2-outlook van de vermogensbeheerder.

Ondanks positieve signalen - een sterke arbeidsmarkt, een gestage daling van de werkloosheid en een stevig consumentenvertrouwen, gedroegen de markten zich vaak alsof het een en al kommer en kwel betrof, vindt Malik. “Zeker, een inverse yieldcurve en een olieprijspiek kunnen grote gevolgen hebben voor de economie, maar het is niet zo dat er dan meteen een recessie volgt. Toch is de combinatie van een hogere inflatie en een bescheiden groeivertraging die kenmerkend was voor de afgelopen maanden -, geen voorbode voor een terugkeer naar de stagflatie van de jaren zeventig. Een gebrek aan nuance in de berichtgeving over dergelijke hete hangijzers, zorgt voor ruis en dat staat op feiten gebaseerde beleggingsbeslissingen in de weg.”

In de outlook zijn de vooruitzichten voor alle assetcategorieën gebaseerd op drie bekende thema’s die bepalend zijn voor marktontwikkelingen:

De Fed: Zekerheid werd in maart ingeruild voor ‘zullen ze of zullen ze niet?’-speculatie, toen de Fed haar langverwachte renteverhoging doorvoerde. Renteverhogingen zorgen dan wel voor tegenwind in duratiegevoelige beleggingen, maar maken schuldpapier relatief gezien aantrekkelijker. Ook sommige aandelencategorieën kunnen profiteren.

Marktvolatiliteit: Beleggers met lef die grote koersschommelingen aandurven, vinden nu aantrekkelijke instapmomenten in assetklassen zoals schuldpapier van opkomende markten. Voor beleggers met een lagere risicotolerantie kunnen minder volatiele private beleggingen een toevluchtsoord bieden.

Inflatie: Hoewel de inflatie relatief hoog is, loopt het nog niet uit de hand. Allocaties naar geselecteerde reële beleggingen en andere conventionele inflatieafdekkingen zullen portefeuilles waarschijnlijk goed van pas komen.