M&G: De markt vindt het wel goed

De aandelenmarkten hebben sinds begin maart een comeback gemaakt. De MSCI AC World Index is slechts 6% (uitgedrukt in US dollars) gedaald dit jaar. Fabiana Fedeli, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder M&G vreest dat veel beleggers aan het achterover leunen zijn en risico’s die in het verschiet links laten liggen. “Ze moeten beter op hun qui-vive zijn.”

De eerste barsten in de vraag zijn al pijnlijk zichtbaar. Veel producenten van consumentengoederen in het VK, Europa en de VS wezen tijdens de presentatie van hun cijfers op een afbrokkelende vraag. Van modemerken en meubelfabrikanten tot sportartikelenmakers ziet men het sentiment onder consumenten versomberen. “Ze zullen de hand strakker op de knip houden naarmate overheden het financiële corona-infuus loskoppelen en de inflatie en de hogere prijzen steeds voelbaarder worden in de huishoudportemonnee”, aldus Fedeli.

“De bestuursvoorzitter van halfgeleidergigant TSMC liet al doorschemeren dat de vraag naar consumentenelektronica aan het afnemen is als gevolg van de geopolitieke onrust en nieuwe lockdowns in China. Daarnaast zijn de benzineprijzen in de VS zo hoog dat mensen minderde deur uitgaan wat zijn weerslag heeft op de Amerikaanse consumentenbestedingen. En alhoewel Biden er bij de schalie-industrie op heeft aangedrongen snel meer olie te winnen duurt het zeker tot het vierde kwartaal voordat het aanbod de markt bereikt”, stelt de beleggingsstrateeg van M&G.

De inflatiedruk zou enigszins kunnen afnemen als er een akkoord wordt bereikt tussen de Oekraïners en de Russen maar Fedeli stelt dat dit ook onzeker is omdat het opheffen van de sancties vooralsnog niet aan de orde is. “Een de-escalatie van het conflict kan de aandelenmarkt op de korte termijn dus wel wat lucht geven, maar dat geldt niet voor de wereldeconomie.”

Fedeli: “In tijden van hoge inflatie hebben goud en andere grondstoffen het altijd goed gedaan. Gezien de stijging van grondstoffenprijzen - in maart kostte een vat Brent Crude evenveel als medio 2008 en de brede CRB-index voor grondstoffen steeg in het eerste kwartaal met liefst 25% - kan een akkoord tussen Rusland en Oekraïne leiden tot een scherpe daling van de grondstoffenprijzen ten opzichte van de huidige niveaus. Dat wil niet zeggen dat dat de prijzen zullen dalen naar het peil van voor het conflict. Dit hangt grotendeels af of en hoelang de sancties worden gehandhaafd en de geopolitieke spanningen aanhouden. Naarmate centrale banken wereldwijd alles doen om de inflatie te beteugelen en hogere prijzen voor een verdere afbrokkeling van de vraag zorgen, neemt het risico van stagflatie en/of een recessie toe.”

Beursfondsen hebben over het algemeen veel last van een recessie. “We verwachten echter dat de Amerikaanse aandelenmarkt het beter zal doen dan andere markten, omdat de indruk bestaat de bedrijven daar sterker en veerkrachtiger zijn en de markt mede wordt gedragen door kapitaalstromen richting de Amerikaanse dollar. Je zou dan verwachten dat Europa en de opkomende markten minder goed presteren opzichte van de VS. Opkomende markten zijn echter geen homogene activaklasse en er moet onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende landen.

Voor landen als India die afhankelijk zijn van de import van grondstoffen zullen de gevolgen harder voelbaar zijn als de oorlog zich voortsleept dan voor landen in het Midden-Oosten, die door hun export van grondstoffen economisch baat hebben bij het conflict”, concludeert Fedeli.