abrdn Charitable Foundation kondigt samenwerking met UNESCO aan

De abrdn Charitable Foundation (aCF) en UNESCO hebben een driejarig partnerschap ondertekend ter bevordering van een duurzaam milieu op basis van hoogwaardig onderzoek en onderwijs. Hierbij staat de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor milieuproblemen centraal.

Als eerste vermogensbeheerder die een partnerschap aangaat met UNESCO, ondersteunt abrdn, via het aCF, programma’s waarin een duurzaam milieu, het tegengaan van klimaatverandering en het bevorderen van water- en oceaanwetenschap een belangrijke rol spelen. abrdn en UNESCO richten een adviesraad op met daarin vertegenwoordigers van beide organisaties. De leden van de adviesraad worden geselecteerd op basis van hun expertise en gedeelde visie op een duurzamere wereld. Zij beslissen over projecten en kijken waar bredere samenwerking mogelijk is.

De biosfeerreservaten en andere UNESCO-locaties spelen een belangrijke rol in dit partnerschap: zij fungeren als proeflocaties voor de ontwikkeling en de implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, zoals op het gebied van water (SDG 6), klimaat (SDG 13), oceaan (SDG 14) en land (SDG 15). Met name de intergouvernementele wetenschapsprogramma's van UNESCO, zoals het programma Man and the Biosphere (MAB), het hydrologisch programma en de oceanografische commissie op UNESCO-locaties krijgen steun.

Stephen Bird, chief executive officer van abrdn: "De grote uitdagingen waarmee we vandaag allemaal worden geconfronteerd rond klimaatverandering en biodiversiteitsverlies hebben gemeenschappelijke oplossingen nodig. Onze visie voor een betere toekomst begint met meer van onszelf vragen en dit partnerschap is een belangrijke stap voor onze ambities rond het creëren van duurzame verandering. UNESCO heeft een voortrekkersrol gespeeld bij het bevorderen van de agenda voor duurzame ontwikkeling. We zijn dan ook verheugd dat we dankzij deze samenwerking projecten kunnen opleveren die zijn gericht op het delen van de kennis van UNESCO met de financiële sector."

Ana Luiza Thompson-Flores, directeur van het UNESCO Regional Bureau for Science and Culture in Europe: "We zijn blij dat we gaan samenwerken met de abrdn Charitable Foundation. Samenwerking met de particuliere sector, met name de financiële sector, ten gunste van een innovatieve benadering van onder meer de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling is van cruciaal belang voor UNESCO. De financiële sector, en met name abrdn, kan bijdragen aan de transitie naar een duurzamere en rechtvaardigere ontwikkeling die UNESCO al tientallen jaren via haar wetenschapsprogramma's bevordert.”