DWS: Waarom Dax en Euro Stoxx 50 duikelen en S&P 500 en grondstoffenbeurzen niet

Hierbij een reactie van Stefan Kreuzkamp, CIO bij vermogensbeheerder DWS, en portefeuillebeheerder Marcus Poppe, op de verkoopgolf door de Russische invasie in Oekraïne:

"De invasie van Poetin in Oekraïne laat duidelijk zijn sporen na op de aandelenmarkten. De Dax en de Euro Stoxx 50 verloren vandaag al meer dan 20 procent ten opzichte van het laatste hoogtepunt", zegt Stefan Kreuzkamp, Chief Investment Officer bij DWS. “Sinds vorige week daalden de indices ook tot onder het hoogste punt van voor de coronacrisis.”

Voor de S&P 500 ligt dat anders: gemeten naar slotkoersen verloor deze vrijdag minder dan tien procent, en staat de index meer dan 25 procent boven de piek van voor de covidcrisis, zegt Marcus Poppe, portfolio manager van DWS TOP Dividende en DWS Invest Smart Technologies. "In principe geldt: hoe verder een bedrijf geografisch van Oekraïne verwijderd is, hoe beter.”

Hij denkt verder dat centrale banken nu wellicht voorzichtiger zijn met het verhogen van de rente dan voor het uitbreken van de oorlog. “Ze willen de economische groei niet extra onder druk zetten, en daar profiteren technologieaandelen in de VS weer van. “Grondstoffenexporteur Canada blijkt nog weerbaarder, vervolgt hij. “De Canadese aandelenmarkt staat 20 procent boven het niveau van voor de crisis en nadert recordhoogtes. Grondstofbedrijven zoals goudmijnen profiteren van de stijgende prijzen.”