BMO GAM’s Steven Bell: Is het over en uit voor aandelen?

De afgelopen week was met een 12% daling van de NASDAQ meedogenloos voor aandelen. Volgens hoofdeconoom van BMO GAM Steven Bell zijn de hogere rentes de grootste boosdoener, maar kunnen beleggers ook vraagtekens plaatsen bij sommige winstrapportages. De zwakkere economische cijfers en de onrust in Oekraïne deden de rest.

“Dus wat nu?”, vraagt Bell zich af. “Ik signaleer een ingrijpende verandering in het sentiment. Vorige maand was de markt nog bereid om teleurstellende winstcijfers, zwakkere cijfers in sommige sectoren en de gevolgen van omicron te negeren. Toch verwacht ik enige stabilisering en suggereer ik een lichte beweging omhoog.”

Bell ziet hiervoor drie redenen:

Angst voor omicron neemt af

“De vrees voor omicron verdwijnt en dat is goed voor aandelen. De teleurstellende winstcijfers zijn geen blijvend probleem. Bemoedigender zijn de verbetering van de bancaire netto rentemarge en de groei van de kredietverstrekking. Die zouden blijvend moeten zijn. De verkoop in de detailhandel daalde met name in de VS en het VK fors, maar dat was vooral te danken aan consumenten die hun geld al opsoupeerden uit vrees voor tekorten. De vraag trekt weer aan nu de angst voor omicron afneemt.”

Politieke onrust brengt markten niet in beweging

“Er zijn zorgen over politieke ontwikkelingen zoals de Italiaanse presidentsverkiezingen en het lot van Boris Johnson, maar dit zien wij niet als gebeurtenissen die markten echt beïnvloeden. Oekraïne is dat zeker wel. Niemand weet wat Poetin van plan is. Maar tot de Olympische Winterspelen in Peking achter de rug zijn, zal hij de gemoederen niet te veel willen ophitsen. Bovendien zouden de sancties van de VS de Russische economie zware klappen toebrengen.”

Duidelijkheid van de Fed houdt zenuwen in bedwang

“Wat fundamentele marktontwikkelingen betreft, kijken we met meer vertrouwen naar de toekomst. Er zitten veel economische cijfers in de pijplijn en de Fed komt deze week bijeen. Ja, de Amerikaanse centrale bank zal ‘hawkish’ zijn, maar meer duidelijkheid zal de zenuwen bij marktspelers wegnemen. De wereldeconomie herstelt zich waarschijnlijk en dat betekent stijgende bedrijfswinsten. Echter, obligaties gaan door de verkrapping en het einde van de opkoopprogramma’s een moeilijke tijd tegemoet. Op termijn is dat ook slecht voor aandelen, maar in 2022 zal deze beleggingscategorie nog een redelijke winst boeken.”