Rob Lovelace (Capital Group) over 2022: Regenjas ligt klaar, maar ik trek hem nog niet aan

De bullmarkt mag dan al op zijn retour zijn en klaar lijken voor een correctie, de verdedigingslinie van de FANG’s is intact en er zijn ook nog altijd innovatieve spelers te vinden, zegt Rob Lovelace, vice-president bij Capital Group in zijn vooruitblik op 2022.

“Voor de VS en Europa verwacht ik in 2022 een solide economische groei. In China zal het misschien trager gaan, maar de economie van een land is niet noodzakelijk de beste indicator voor het niveau van de lokale aandelenmarkt.”

“De Amerikaanse aandelenmarkt bijvoorbeeld is de afgelopen tien jaar met meer dan 16 procent per jaar gegroeid, een opmerkelijk cijfer. Veel mensen wijzen daarvoor naar de budgettaire en monetaire stimuli die in de markten zijn gesijpeld. Maar dat is slechts een deel van de reden. De samengestelde gemiddelde groei van de bedrijfswinsten in de VS is meer dan 7 procent per jaar geweest. Dat betekent dus dat ongeveer de helft van de groei het gevolg is van de winsten, en slechts de helft omdat beleggers die winsten hoger waarderen.”

“De tien jaar durende bullmarkt werd geleid door de groep Amerikaanse tech-gerelateerde aandelen die wij vroeger de FAANG's noemden - Facebook (nu Meta), Amazon, Apple, Netflix en Google (nu Alphabet). Die langetermijntrend is nog steeds van kracht. COVID onderbrak hun groei, maar de pandemie heeft de fundamentele richting niet veranderd.”

“Ik denk dat Tesla zich ondertussen bij die groep van bedrijven met een sterke verdedigingslinie heeft gevoegd. De FAANG’s maken grote winsten - en niet alleen met hun kernactiviteiten. Sommige hebben zelfs twee of drie sterke groeipijlers. Je kunt zeggen dat hun waarderingen opgerekt zijn, maar ze zijn wel minder opgerekt dan een paar jaar geleden omdat de onderliggende winsten zo krachtig zijn.”

“Wat betreft groei en innovatie ben ik ook over de vooruitgang in de gezondheidszorg enthousiast. De meeste COVID-vaccins zijn het resultaat van de zo'n 20 jaar geleden ontwikkelde mRNA-technologie, en die vindt nu eindelijk zijn weg naar gewone geneesmiddelen. Deze structuur zal worden gebruikt om meerdere nieuwe behandelingen en zelfs dodelijk zieken te genezen. Het zal ons leven veranderen, dus ben ik ook geïnteresseerd in een aantal bedrijven in die sector.”

“Europa en sommige opkomende markten mogen niet worden vergeten. Zij hebben geleerd van de VS en China, en zij creëren hun eigen centra van uitmuntendheid, vooral in de technologiesector. Ik zie dit ook in Canada. Er zijn veel bedrijven, zoals Shopify, die hun eigen innovatieve platforms bouwen. Ze hebben geweldige producten die ze in de digitale wereld en de meta-wereld op de markt brengen.”

“Als langetermijnbelegger houd ik aandelen gemiddeld acht jaar bij. Mijn portefeuille moet dus alle weersomstandigheden aankunnen. Ik heb al een regenjas gekocht, maar ik trek hem nog niet aan gezien de ongelooflijke bullmarkt in de VS. Ik wil die regenjas wel in de buurt hebben. Gezien de lage rente is cash nu eenmaal geen aantrekkelijke beleggingscategorie om defensief te gebruiken.”

“Ik kijk bijvoorbeeld naar duurzame bedrijven met een sterke operationele positie, vaak gaat het om dividendbetalers. Gezien de duur van de bullmarkt en de huidige waarderingen ben ik voorzichtig en verschuif ik waar ik kan naar bedrijven met een sterke cashflow. Maar wanneer onze analisten sterke nieuwe bedrijven vinden die innovatieve dingen doen, kan ik vaak worden overtuigd om er een paar aan mijn portefeuille toe te voegen. Mijn portefeuille heeft dus een mooie veilige kern, maar ik probeer sommige van deze kansen niet te missen, vooral in de techsector.”