MFS: ECB blijft waarschijnlijk dovish en stelt PEPP en prognoses wat bij

Hierbij ontvangt u de vooruitblik van Annalisa Piazza, fixed-income research analist bij vermogensbeheerder MFS, op de ECB-bijeenkomt van donderdag 9 september.

“We verwachten van de ECB nieuws op twee fronten, waardoor wat volatiliteit kan ontstaan: het tempo van de PEPP in Q4, en de nieuwe groei- en inflatieverwachtingen. Wat de toekomst van de PEPP betreft, vermoeden we dat de ECB voor het vierde kwartaal een kleine aanpassing doorvoert: maandelijks 60 à 65 miljard euro in plaats van de 80 miljard nu.

Ondanks het lagere aankooptempo zal Lagarde waarschijnlijk bij haar dovish standpunt blijven en benadrukken dat er geen sprake is van tapering, maar dat de PEPP gewoon wordt aangepast aan de economische ontwikkelingen en de huidige (extreem soepele) financieringsvoorwaarden.

Wat betreft de groei- en inflatieverwachtingen verwachten we een kleine herziening naar boven, voor zowel 2021 als 2022. Het lijkt ons echter onwaarschijnlijk dat de ECB ook de prognoses voor 2023 hoger bijstelt, wat weer laat zien dat Lagarde bij haar standpunt blijft. Door die dovish koers zullen de Europese obligaties (EGB) op de korte termijn op niveau blijven. De ECB wil, net als andere centrale banken zoals de Fed, zo accommoderend mogelijk blijven, met de blik op eventuele renteverhogingen in de toekomst.

Hoe het dan verder moet met bijvoorbeeld QE, dat is een probleem voor de volgende keer.”