Recordgroei voor VanEck in Europa

 • Dit jaar boekt VanEck een recordgroei in Europa
 • Sinds de introductie van zijn eerste ETFs in Europa in 2015 heeft VanEck zijn productaanbod uitgebouwd naar 28 ETFs/ETNs

  Vermogensbeheerder VanEck zet zijn groei van de afgelopen jaren versneld voort. Het bedrijf zag in de eerste helft van 2021 een sterke instroom aan belegd vermogen. Volgens Morningstar behoort VanEck in Europa met een beheerd vermogen van meer dan $ 6 miljard1 inmiddels tot de twintig grootste ETP-aanbieders2. In de ranglijst van Europese vermogensbeheerders met de grootste instromen sinds begin dit jaar staat de ETF-aanbieder op de tiende plaats2.

  En wanneer we kijken naar de verhouding tussen instromen en beheerd vermogen, staat VanEck met een percentage meer dan 30% zelfs op de eerste plaats. VanEck ontving dit jaar tot nu toe bijna $ 2 miljard aan nieuw belegd vermogen.1 "Wij bieden beleggers via innovatieve thematische en toekomstgerichte producten toegang tot aansprekende sectoren en markten. Onze groei laat zien dat wij daarmee hebben gekozen voor de juiste aanpak", aldus Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck. "Niet in de laatste plaats blijkt dat uit de sterke groei van onze innovatieve ETFs, zoals onze esports-ETF, die anderhalf jaar na zijn introductie al een fondsvolume van $ 1 miljard had, en onze halfgeleider-ETF, die als eerste Europese ETF voor de halfgeleidersector na slechts een half jaar de grens van $ 500 miljoen wist te doorbreken."

  In 2012 startte de wereldwijd opererende vermogensbeheerder zijn Europese activiteiten met de introductie van actieve fondsen. In 2015 volgde de introductie van de eerste drie UCITS-ETFs. In de jaren daarna breidde VanEck zijn aanbod voortdurend uit met innovatieve thematische producten. In Europa biedt VanEck momenteel 26 ETFs en 2 ETNs (Exchange Traded Notes) aan. Naast de genoemd esports- en halfgeleider-ETF heeft VanEck in de afgelopen maanden nieuwe ETFs geïntroduceerd rond verschillende thema's, zoals waterstof en digitale assets ofwel de blockchain. VanEck voegde ook twee ETNs aan zijn productaanbod toe. Deze ETNs richten zich op bitcoin en ethereum en bieden beleggers de mogelijkheid om via een reguliere beurs te beleggen in de twee meest toonaangevende cryptovaluta's. Naast de thematische ETFs biedt VanEck ook enkele brede marktstrategieën, zoals een duurzame ETF en een vastgoed-ETF.

  Met name de vastgoed-ETF kan zich dit jaar verheugen in een grote belangstelling onder beleggers. Sinds VanEck in Europa actief is, is niet alleen het productaanbod uitgebreid, maar ook het aantal markten waar beleggers ETFs van VanEck kunnen kopen. Zo kunnen ook beleggers in Frankrijk sinds mei 2021 ETFs en ETNs van VanEck kopen. Daarmee is het aantal Europese landen waar VanEck aanwezig is, gestegen naar dertien.

  "Als onafhankelijk familiebedrijf zijn wij in staat om actuele trends snel te onderkennen en nieuwe beleggingsmogelijkheden die daarop inspelen te ontwikkelen", stelt Rozemuller.

  "Sinds de oprichting in 1955 streeft VanEck ernaar een toonaangevende rol te vervullen op het gebied van innovatieve beleggingsproducten en nieuwe beleggingsstrategieën. Dit vormt een belangrijk deel van onze bedrijfsfilosofie, waar wij ook in de toekomst aan vast blijven houden.“

  1 Bron: VanEck, gegevens per 14/7/2021
  2 Bron: VanEck analyse gebaseerd op Morningstar gegevens voor de periode 1/1/2021 - 31/5/2021