De obligatiemarkten in 2018

Investment grade obligaties : de volatiliteit kan terug oplopen

Wolfgang Bauer , manager of the M&G Absolute Return Bond Fund

Een herhaling van de sterke prestaties van verleden jaar schijnt niet echt realistisch, maar er zijn goede redenen om in IG obligaties belegd te blijven. De economische groei en de bedrijfswinsten zijn in de meeste delen van de wereld robuust. De wanbetalingen van de bedrijven blijven op een ultra laag niveau. Hoewel veel centrale banken hun stimulerend beleid zachtjesaan beginnen verminderen, hanteren ze nog altijd een zeer accomoderend muntbeleid in vergelijking met vorige cycli.

Maar ik verwacht geen zachte overgang naar steeds engere kredietspreads. De volatiliteit zou gemakkelijk kunnen oplopen wegens een aantal sluimerende politieke risico’s – o.a. de algemene verkiezingen in Italië, de Brexit onderhandelingen en de halftijdse verkiezingen in de VS. Daarom lijkt het voorzichtig om het kredietrisico te verminderen door over te schakelen naar een hogere kredietkwaliteit en naar meer defensieve sectoren, of door bescherming te zoeken in credit default swap indexen. Er komen waarschijnlijk betere koopgelegenheden voor IG obligaties in de loop van het jaar. De outperformance zou dit jaar vooral gedreven kunnen worden door fundamentele kredietanalyse en idiosyncratische bottom-up keuze van obligaties.

High yield obligaties nog altijd aantrekkelijk voor wie op zoek is naar inkomen

Lu Yu, Credit Analyst at M&G

Er bestaat weinig twijfel over dat de onderliggende economische voorwaarden nog even gunstig zijn als gedurende veel jaren. Goed nieuws voor de high yield markt is de gelijklopende wereldwijde groei die het potentieel heeft om de omzet en winst van bedrijven te laten stijgen. Dat zou moeten helpen om de kredietspreads te ondersteunen en zou het aantal wanbetalingen zelfs kunnen laten dalen (meer in de VS dan in Europa). Maar we denken dat de kredietspreads dit gunstige scenario al grotendeels verrekend hebben en we zien weinig hoop op een verdere vernauwing van de spreads – veel van het goede nieuws is al ingeprijsd.

Nochtans, in relatieve termen, blijven high yield markten aantrekkelijk voor wie een inkomen zoekt. De Amerikaanse markt heeft een rendement van 5,1% en de Europese van 2,4% (in lokale munt). Zonder belangrijke wijzigingen in de fundamentele vooruitzichten blijft de activaklasse dus aantrekkelijk. We zien wel verder onderliggende verschuivingen in de markt, namelijk het voortdurende rimpeleffect van technologische en sociale disrupties op traditionele sectoren. In 2017 zagen we het “ Amazon.com ” effect. Komt in 2018 het “Netflix effect” onder stoom ? Zullen we tegen eind 2018 van het “Tesla effect” spreken?

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.