M&G: Wind in de zeilen voor duurzame bedrijven in VS

Als Georgia inderdaad blauw kleurt, biedt dat meer ruimte voor de langetermijnambitie van Bidens presidentschap: een groener klimaatsbeleid. Biden beloofde in zijn campagne dat hij met de VS weer toe zou treden tot het Klimaatakkoord van Parijs, al gaf de Republikeinse partij aan dat op geen enkele wijze te willen steunen, waardoor het moeilijk voor Biden zou worden om de daad bij het woord te voegen.

Biden riep op tot een ‘omwenteling richting schone energie’, om zo “de ernstige dreiging van klimaatverandering aan te pakken en de wereld de weg te wijzen in deze noodsituatie”. De Amerikaanse overheid zou hier $ 2000 miljard voor uittrekken, beloofde hij tijdens zijn verkiezingscampagne. En die plannen lijken werkelijkheid te worden, nu de Democratische plannen waarschijnlijk niet kunnen worden gedwarsboomd door Republikeinse senatoren. Een enorme kans dus voor klimaatgerichte duurzame bedrijven in zowel de VS als daarbuiten.

Volgens Randeep Somel, fondsmanager van het M&G Climate Solutions Fund, betekent dit nieuws dat het gebruik van duurzame energie om elektriciteit op te wekken enorm zal groeien. "Het doel om in 2035 alle elektriciteit CO2-vrij op te wekken, komt met Biden als president en een Democratische meerderheid in het Senaat in zicht en zal er tevens voor zorgen dat vier miljoen bestaande gebouwen aan de hoogste eisen wat betreft energiezuinigheid moeten gaan voldoen. Daarnaast wil Biden het gebruik van elektrische auto’s aanmoedigen door het geven van belastingdouceurtjes aan mense die hun luchtvervuilende voertuigen omruilen voor schone exemplaren en is hij van plan om een half miljoen nieuwe oplaadpunten te financieren."

Janet Yellen, die onder Biden minister van Financiën wordt, pleit bovendien voor een CO2-heffing voor grootvervuilers. "Het opgehaalde geld zal direct worden ingezet om het klimaatbeleid te financieren. Ook dit plan heeft baat bij een Democratische overwinning in Georgia: in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden zal de heffing ter stemming worden gebracht", aldus Somel.

Biden heeft vaak zijn ongenoegen geuit over het feit dat niet de VS maar China koploper is op het gebied van groene technologie. "We mogen hopen dat de volgende krachtmeting tussen de twee grootmachten gaat over wie zijn economie als eerste klimaatneutraal kan maken", zegt Somel.

"Binnen de Democratische partij heerst er geen verdeeldheid over het klimaatbeleid, dus zeer waarschijnlijk wordt het een van de belangrijkste pijlers onder Bidens presidentschap – en een waar hij ook na zijn ambtstermijn om herinnerd wil worden. De uitslag van de verkiezingen biedt een enorme kans voor duurzame bedrijven nu eindelijk het volledige Amerikaanse Congres vol voor een klimaatneutraal Amerika wil gaan", concludeert Somel.