BNY Mellon IM: Positief voor 2021 ondanks korte termijn ‘luchtzak’

De nieuwe lockdowns kunnen nog een ‘luchtzak’ in het vierde en mogelijk eerste kwartaal veroorzaken, waarna de kans op een positief economisch scenario voor 2021 door BNY Mellon Investment Management wordt geschat op 70%.

Dit schrijft hoofdeconoom Shamik Dhar van BNY Mellon IM in zijn laatste Vantage Point-commentaar van dit jaar. Na een ‘bijzonder’ 2020, spreekt hij zijn hoop op een ‘normaler’ 2021 uit. ‘Maar, triest genoeg, kunnen we daar nog niet zeker van zijn.’

Hij wijst op de recente oplevingen van het virus aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, waar de getallen die van het voorjaar overtreffen. Dhar verwacht dat de economische schade deze maal minder groot is, maar toch ongeveer half zo groot als bij de eerste golf. ‘Al is dit maar een grove schatting en hangt veel af van hoe lang de lockdowns aanhouden.’

Het goede nieuws is dat er nu vaccins zijn. Hij doelt hierbij op de drie werkende vaccins van de farmaceuten Pfizer , Moderna en AstraZenica, en tevens het Russische Sputnik-vaccin. ‘Het is realistisch te vooronderstellen dat een groot deel van de wereld tegen het midden van 2021 groepsimmuniteit bereikt.’ Op korte termijn kan de economische ‘luchtzak’ nog voor turbulentie op de financiële markten zorgen, voorziet de hoofdeconoom. Voor geheel 2021 heeft BNY Mellon IM vier scenario’s. Het eerste is het ‘goede herstel’, waarin de economie weer helemaal opengaat en het opgepotte geld weer gaat rollen. Het tweede is ‘inflatieverrassing’, waarin het herstel tot economische verhitting zorgt. De twee negatieve scenario’s zijn ‘slecht herstel’ en ‘permanente schade’.

De kans op de eerste twee scenario’s heeft BNY Mellon IM verhoogd naar 50% en 20% respectievelijk. Dit is terug te zien in de beleggingsimplicaties voor de komende tijd. Dhar is positief over aandelen. De achtergebleven cyclische sectoren zullen naar verwachting outperformen. Achtergebleven waarderingen kunnen internationaal een inhaalslag maken. En in Azië heeft hij een voorkeur voor bedrijven met exposure naar China.

Het inflatiescenario rechtvaardigt verder een stevige positie in real assets, zoals vastgoed en grondstoffen. Vooral met het oog op door BNY Mellon IM ingeschatte kansen op de neerwaartse scenario’s, van elk 15%, blijven ook obligaties onderdeel van de beleggingsmix, zij het met een onderweging van staatsobligaties en meer nadruk op hoogrentende bedrijfsobligaties en obligaties uit opkomende markten.