AXA IM: Tijdperk van ‘grote overheid’ voorlopig niet voorbij

Nu 2020 op zijn einde loopt, kan worden geconcludeerd dat ook in 2021 overheden hun schulden verder zullen laten oplopen om de gevolgen te verzachten van de hardnekkiger dan voorziene tweede golf aan coronabesmettingen. Na het verloop van de pandemie zelf, baart de oplopende schuldenberg zorgen.

Dit stelt hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijkse Macrocast commentaar op de site van AXA Investment Managers. De hoofdeconoom van AXA Group spreekt van een ‘big government’ zeitgeist, die door de pandemie is gevoed, maar zich ervoor al aftekende. Toenemende ongelijkheid leidde bijvoorbeeld tot opgaande stemmen voor meer herverdeling.

De nieuwsstroom is ‘niet bemoedigend’, zo schrijft Moëc. Verschillende landen besloten zondag de grenzen te sluiten met het VK, waar een nieuwe variant van het Covid-19 virus is opgedoken en het aantal besmettingen met ‘duizelingwekkende’ snelheid toeneemt. Het lichtpuntje dat de AXA-econoom ziet, is dat de ‘ontberingen aan Britse zijde in principe de druk moeten vergroten om tot overeenstemming te komen over een vrijhandelsovereenkomst met de EU’.

Toenemende druk op de gezondheidszorg en economie maken dat de staatsbegrotingen voor 2021 slechts weken na publicatie al achterhaald bleken. Het zal verleidelijk zijn om het gat te dichten met belastingverhogingen. Moëc waarschuwt echter dat dit populisme aanwakkert en pleit voor investeringen die de productiviteit verhogen. De plannen hiertoe van Joe Biden in de VS en in het Next Generation Pact van de EU ‘moeten worden gekoesterd’, concludeert hij.