DWS helpt Healthy Seas bij aankoop nieuwe boot om spooknetten op te vissen

Vermogensbeheerder DWS doneert haar budget voor eindejaarsgeschenken dit jaar aan Healthy Seas. Hiermee kan de organisatie voor oceaanbescherming een eigen boot kopen, waarmee het spooknetvervuiling kan bestrijden. Sinds DWS begon met het steunen van Healthy Seas in 2019, heeft de organisatie in samenwerking met Ghost Diving – een van de initiatiefnemers van Healthy Seas – al meerdere Europese clean up-acties georganiseerd.

Met de eindejaarsdonatie kon Healty Seas haar eerste eigen boot kopen, waarmee vrijwilligers van Ghost Diving zogenaamde spooknetten op kunnen sporen en uit de oceaan halen. Daarmee wordt het leven van talloze zeeplanten en -dieren gered, die anders in de netten verstrikt hadden kunnen raken.

Pieter Furnée, hoofd van DWS Benelux, zegt: "We wilden de samenwerking met Healthy Seas naar een hoger plan tillen. Daarom hebben we besloten om onze klanten dit jaar geen eindejaarscadeaus te sturen, maar dat bedrag te schenken aan Healthy Seas. Hiermee kan de organisatie flexibel en onafhankelijk zijn in haar komende missies. Onze klanten reageerden ontzettend positief op deze beslissing. DWS is altijd een voorvechter geweest van het aanpakken van milieuproblemen. Het is echt niet enkel plastic dat ons zeeleven doodt. Achtergebleven vistuig zoals spooknetten zijn een groter gevaar voor onze wereldzeeën dan de meeste mensen zich realiseren."

MAKO – De haai die vecht tegen spookvisnetten

De boot heet 'MAKO', de naam die de vorige eigenaar aan de boot gaf en die is aangehouden, omdat het volgens de overlevering ongeluk brengt om een boot te herdopen. MAKO bleek de perfecte naam te zijn voor deze anti-spooknetboot, omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat mako-haaien tot de diersoorten behoren die het grootste risico lopen om in de netten verstrikt te raken.

Veronika Mikos, directeur van Healthy Seas: "Op de MAKO kunnen vrijwilligers van Ghost Diving verloren netten opspeuren en uit de oceaan vissen, maar ook deelnemen aan evenementen om vissers actief te betrekken bij het voorkomen van dit probleem. Bovendien kan de MAKO worden ingezet om het bewustzijn over spooknetten te vergroten en voor andere educatieve doeleinden. Ook helpt het ons efficiënter te werken: we kunnen nu per jaar veel meer duikreizen maken. Een eigen boot hebben, is een droom die uitkomt!"