Economie Kazachstan profiteert van Nederlandse investeringen

In 10 jaar 60 Hollandse miljarden naar grootste land Centraal-Azië

Met een bruto bedrag van ruim 60 miljard euro aan directe investeringen in de periode 2010-2020 is Nederland de grootste buitenlandse investeerder in Kazachstan. Dat blijkt uit cijfers die de Ambassade van Kazachstan in Den Haag vandaag bekendmaakt. Volgens het Kazachse Nationaal Bureau voor de Statistiek zijn er inmiddels meer dan 800 joint ventures actief in de voormalige Sovjetrepubliek.

“De afgelopen 27 jaar bedroeg de directe buitenlandse investering vanuit Nederland zelfs meer dan 81 miljard dollar”, vertelt de net aangestelde ambassadeur Askar Zhumagaliyev. “En dit bedrag blijft stijgen. Dit onderschrijft het vertrouwen van dat Nederlandse investeerders ons land.” Nederland is goed voor meer dan dertig procent van de buitenlandse investeringen met, door de aanwezigheid van Royal Dutch Shell , olie en gas als grootste sector. Ook maakt het Centraal-Aziatische land gebruik van de Nederlandse kennis, techniek en apparatuur.

Economische verbreding

Op dit moment is Kazachstan nog in hoge mate afhankelijk van olie- en gasinkomsten, wat haar economie kwetsbaar maakt. Om die reden wil de Kazachse overheid de economie verbreden en verduurzamen en is de focus verlegd naar de ontwikkeling van de landbouw, digitalisering, maakindustrie, werktuigbouwkunde, duurzame energie en logistiek. Er is in 2000 een nationaal fonds in het leven geroepen om reserves aan te leggen die niet afhankelijk zijn van de olie-industrie. Nederlandse kan ook wat dat betreft een belangrijke rol spelen.

Nederland investeert niet alleen, maar deelt ook kennis en kunde op het gebied van productie, diensten, infrastructuur en landbouw. Van alle Europese partners heeft Kazachstan de meeste joint ventures met Nederland, Duitsland komt op de tweede plaats. Het type Nederlandse bedrijven dat actief is in Kazachstan loopt uiteen van kassenbouwers (Dalsem, Van der Hoeven, KG Greenhouses, Bom Group, Green Kapital Kazakhstan), leveranciers van groentezaden (Rijk Zwaan, Enza Zaden, Bejo Zaen), leveranciers van apparatuur voor de zuivel- en pluimveesector (Pas Reform, Van der Ploeg), industrieel ontwerp (Witteveen+Bos), de transportsector (Van der Wal, ECW Logistics), de bankensector (ING), verven en lakken ( AkzoNobel ), de maritieme sector (Wagenborg, Van Oord) tot olie en gas ( Royal Dutch Shell ).

Handel

Ook met betrekking tot de handel is Nederland een waardevolle partner. Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek van Kazakhstan is Nederland na Italië de grootste handelspartner uit de Europese Unie. De belangrijkste producten die hier vanuit Kazachstan worden geïmporteerd, zijn ruwe olie en aardolieproducten (87 procent van alle export in 2019), mineralen, ijzerlegeringen en titanium. In 2019 werd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ) voor 492 miljoen euro aan goederen naar Kazachstan geëxporteerd. De eerste 8 maanden van 2020 was dat 232 miljoen euro.

In tegenstelling tot andere landen in Centraal-Azië blijft de Kazachse economie floreren. In 2019 groeide het bruto nationaal product met 4,5 procent. Voor 2020 verwacht de Asian Development Bank, door toedoen van corona, een iets lagere groei van 3,2 procent verwacht. Kazachstan importeert op zijn beurt voornamelijk medicijnen, machines en speciale apparatuur uit Nederland, waaronder apparatuur die wordt gebruikt in de (dieren)geneeskunde. Daarnaast vinden land- en tuinbouwproducten, in het bijzonder bloemen, gretig aftrek in het Centraal-Aziatische land. Volgens het CBS werd in 2019 voor 56 miljoen euro aan goederen vanuit Kazachstan geïmporteerd. De eerste 8 maanden van dit jaar was dat 46 miljoen euro.