Je investeringen spreiden over aandelen, obligaties en vastgoed

Om te voorkomen dat je vermogen om wat voor reden dan ook verdampt, doe je er goed aan om het te spreiden. Als je op één paard wedt, verhoog je tenslotte de risico’s. Bovendien is de spaarrente op dit momenteel ontzettend laag, dus is het niet aantrekkelijk om te veel op de bank te laten staan. We zetten een aantal vermogenscategorieën op een rij.

Aandelen

Aandelen is een van de bekendste manieren om te investeren. Aandelen hebben uit dit rijtje het meeste rendement, maar ook het meeste risico. Het is verstandig om te spreiden over verschillende aandelen. Je kunt dan eventuele klappen die één aandeel vangt met een ander aandeel opvangen.

Euronext amsterdam nederland analist

Veel mensen geven het beleggen in aandelen liever uit handen aan een professional. Je kunt uiteraard ook zelf beleggen, maar je hebt over het algemeen flink wat tijd nodig om je erin te verdiepen en het onder de knie te krijgen. Ook moet je goed bestendig zijn tegen stress. Heb je niet de nodige tijd en/of kennis voor het investeren in aandelen, dan doe je er goed aan om het aan een expert over te laten. Heb je dat wel en behoud je liever de controle, dan kun je het uiteraard prima zelf doen. Let er op dat je alleen belegt met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. Hoe langer de termijn, hoe minder groot de risico’s.

Obligaties

Het kopen van obligaties brengt minder risico’s met zich mee. Je weet namelijk in principe vooraf wat voor rendement je behaalt. Het wordt dan ook wel eens het broertje van aandelen genoemd. Hoewel je minder risico loopt, is het rendement ook lager. Het is daarom vooral geschikt als een hoge winst niet het voornaamste doel is. Hoewel je hier geen torenhoge bedragen mee binnen zal slepen, is het over het algemeen wel meer rendabel dan een spaarrekening. De looptijd van een obligatie varieert van 1 tot 99 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente normaal gesproken is.

Er zijn twee manieren om in obligaties te beleggen. Je kunt allereerst zelf obligaties kopen via een broker. Dit is goedkoper dan via een beleggingsfonds. Het is echter wel veel eenvoudiger om te spreiden via een beleggingsfonds en zo de risico’s te verkleinen. Wil je zelf obligaties kopen en spreiden, dan heb je een hoog vermogen nodig. Let op: er zitten nog steeds risico’s aan obligaties. Als de instelling die de obligatie uitgeeft in de tussentijd failliet gaat, kun je alsnog geld verliezen.

Vastgoed

Beleggen in vastgoed kan op twee manieren. Direct beleggen is de meest bekende manier. Je koopt dan een beleggingspand en bent daar ook de zelf de beheerder van. Dat kan bijvoorbeeld een oud huis zijn wat je opknapt en daarna met winst verkoopt. Of je koopt een pand met als doel het onder te verhuren. Deze vorm van investeren is erg populair maar heeft ook nadelen die vaak over het hoofd worden gezien. Het onderhoud komt bijvoorbeeld op jou aan en als je het onderverhuurt, ben jij het aanspreekpunt voor de huurders. Bovendien kun je vastgoed niet zo gemakkelijk verkopen als een aandeel.

Als je wel wilt investeren in vastgoed maar minder verantwoordelijkheid wilt, is indirect beleggen een optie. Dit is een deelname aan een vastgoedfonds. Je moet er dan wel vrede mee hebben dat je weinig zeggenschap hebt.

Steeds meer mensen zien de waarde in van het kopen van vastgoed als investering. In tegenstelling tot sparen of beleggen, heeft vastgoed over het algemeen minder last van inflatie. Bovendien is de hypotheekrente op dit moment historisch laag. Dat maakt het een goed moment om in te stappen. Als je jouw pand onderverhuurt, kun je op twee manieren geld verdienen: aan de huur en later aan de mogelijke overwaarde. Uiteraard zitten er ook risico’s aan je vermogen in vastgoed stoppen. Een pand kan om verschillende reden minder waard worden. Het is dan ook verstandig om je er altijd goed in te verdiepen.