BlackRock: Instroom ETF’s in november verpulvert records

De totale netto-instroom van kapitaal in de wereldwijde markt voor ETF’s heeft in november een nieuw record bereikt: 125,6 miljard dollar. Het vorige record (105,2 miljard dollar) werd gevestigd in januari 2018. Er is duidelijk sprake van een verschuiving naar risicovollere beleggingen: met een bedrag van 111 miljard dollar ging afgelopen maand het meeste geld richting aandelen-ETF’s, terwijl de instroom in obligatie-ETF’s 17 miljard bedroeg. Dat meldt BlackRock iShares in het maandelijkse rapport over de mondiale ETF-markt.

Dankzij de afgenomen onzekerheid rondom de Amerikaanse verkiezingen en de gunstige berichten over coronavaccins was er veel belangstelling voor Amerikaanse aandelen-ETF’s. Ook daar werd in november een recordinstroom gevestigd, met een bedrag van 65,2 miljard; bijna vijf keer zoveel als in oktober.

Voor het eerst dit jaar was er sprake van uitstroom uit grondstoffen-ETF’s (8,9 miljard dollar), waarvan het merendeel uit goud-ETF’s (6,8 miljard dollar), door de afgenomen behoefte aan veilige havens. Om dezelfde reden zagen rente-ETF’s een uitstroom van 7,4 miljard dollar.

In november werd ook een andere mijlpaal bereikt: de instroom in duurzame ETF’s (in EMEA en de VS) in 2020 is met 70 miljard dollar meer dan in alle voorgaande jaren bij elkaar (2012-2019).