LGIM: Double dip-recessie dreigt als nieuw steunpakket VS er niet komt

De Amerikaanse economie wacht mogelijk een double dip-recessie als beleidsmakers er niet in slagen voor de feestdagen tot een akkoord te komen over een nieuw steunpakket. “Ondanks de urgentie is het niet zeker dat er op tijd een compromis kan worden bereikt”, schrijft Hoofd Economie Tim Drayson van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

Drayson ziet dat de Europese economie reeds in een nieuwe fase van krimp zit na een aanzienlijke toename van lockdown-maatregelen. De Amerikaanse economische cijfers waren tot dusverre positief omdat de beperkingen relatief beperkt waren. “Maar er wordt een strikter beleid ingevoerd van New York tot Californië nu het aantal COVID-19-gevallen na de Thanksgiving-vakantie stijgt”, waarschuwt Drayson.

De econoom wijst er bovendien op dat een aantal steunmaatregelen, zoals aan de pandemie gerelateerde werkloosheidsuitkeringen en betaalde verloven om voor zieken en kinderen te zorgen, eind 2020 en begin 2021 aflopen. “Tegenvallers in de Amerikaanse begroting zullen toenemen naarmate meer elementen van de Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security, de CARES Act, de komende weken aflopen. Het tegenvallende banenrapport van november zorgde voor extra ongerustheid.”

Een lichtpuntje vormt het ingediende voorstel van de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin, dat nu wordt gesteund door de Republikeinse leider van de Senaat, Mitch McConnell. “Dit brengt beide partijen op één lijn met de omvang van het pakket van ongeveer $900 miljard, waarbij alleen de details nog moeten worden afgerond.”