Robeco: Inhaalslag waarde-aandelen is nog geen volledige rotatie

De recente wederopstanding van waarde-aandelen is vooralsnog een inhaalslag en vormt nog geen algehele rotatie van groei naar waarde. “Wel is de waarde-schildpad eindelijk in beweging gezet”, betoogt Peter van der Welle, strateeg bij vermogensbeheerder Robeco in zijn decemberoutlook.

Waarde-aandelen zijn aandelen van bedrijven waarvan de koers het onderliggende winstpotentieel niet volledig weerspiegelt. Dat biedt kans op een stijging. De waardestijl blijft al meer dan tien jaar achter bij groeiaandelen, waartoe sterk groeiende sectoren zoals technologie behoren.

Waarde-aandelen lopen al sinds de start van het herstel in maart achter, maar hebben na het nieuws over het vaccin in november een herwaardering doorgemaakt. Van der Welle: “De aankondiging van diverse effectieve vaccins en de goedkeuring voor één daarvan in het Verenigd Koninkrijk hebben de waardeschildpad eindelijk in beweging gezet. Voor 2021 zien we verdere mogelijkheden voor een outperformance van waarde-aandelen.”

De outperformance wordt volgens de strateeg ondersteund door drie factoren. “Ten eerste hebben waarde-aandelen aan het begin van een nieuwe economische cyclus vaak de neiging een outperformance te realiseren”, zegt hij. De tweede positieve factor is de afwezigheid van ‘economische groeischaarste’ als de wereld uit de pandemie herrijst. “De multiples van groeiaandelen stegen sterk in de afgelopen jaren. Beleggers waren bereid te betalen voor bedrijven die in staat waren cashflow te genereren in een laat-cyclische omgeving waarin groei schaars was”, stelt Van der Welle. Tot slot noemt de Robeco-strateeg de grotere bereidheid van regeringen om begrotingsondersteuning te verlenen tijdens de pandemie. Dat staat in schril contrast met de nasleep van de wereldwijde financiële crisis, toen het een en al bezuiniging was wat de klok sloeg.

Van der Welle waarschuwt voor te groot optimisme wat betreft waarde-aandelen. Zo hebben beleggers in november geen groeiaandelen gedumpt en kan de marktbeweging dus niet worden toegeschreven aan een omvangrijke rotatie van groei naar waarde. “Daarbij komt voor waarde nog een aantal belangrijke risico's op korte termijn”, wijst de Robeco-strateeg.

Zo spelen de sterke toename van het aantal Covid-19-gevallen, een moeizame overdracht van het Amerikaanse presidentschap en een geschil tussen het Amerikaanse ministerie van financiën en de Federal Reserve dat de afstemming tussen het budgettaire en monetaire beleid belemmert. Van der Welle: “De waardeschildpad is dan wel veelbelovend in beweging gekomen, hij heeft nog een lange en moeilijke weg te gaan.”