Monex: Turkse lira veert fors op na betekenisvol rentebesluit van Turkse centrale bank

Hieronder volgt een commentaar van Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe, op de Turkse lira die opveert nadat de centrale bank van Turkije de rente heeft verhoogd

De Turkse lira veert op met 2.5% versus de euro nadat de centrale bank van Turkije (CBRT) de langverwachte renteverhoging eindelijk heeft waargemaakt: de 1-week repo rente is met 475 bp teruggezet op 15%, in overeenstemming met de consensus. De opschudding van het beleidsteam van vorige week, gevolgd door recente opmerkingen van President Erdogan, had hoge marktverwachtingen gewekt van een scherpe renteverhoging vandaag.

Het besluit van de Turkse centrale bank om de referentierente te verhogen lijkt markten voldoende overtuigd te hebben dat de wisseling van de wacht gepaard gaat met een positieve verschuiving in de beleidsvorming van de centrale bank. Het rentebesluit onder nieuwe gouverneur Agbal staat namelijk in schril contrast met het systeem dat werd geïmplementeerd onder zijn voorganger, gouverneur Uysal, die renteverhogingen zoveel mogelijk heeft vermeden tijdens zijn ambtsperiode - al heeft President Erdogan hem hoogstwaarschijnlijk onder de duim gehouden gezien zijn voorliefde voor hoge lage rentes.

Deze week gaf de Erdogan echter meerdere keren aan bereid te zijn om het beleid significant aan te passen. In de persverklaring geeft de centrale bank op twee manieren duidelijk aan dat markten een soortgelijk beleid als in 2018 kunnen verwachten. Ten eerste heeft het comité besloten om alle financiering te verstrekken via de belangrijkste beleidsrente, namelijk de 1-week repo rente. Het resultaat hiervan is een effectieve monetaire verkrapping van 20 bp, uitgaande van de gemiddelde financieringskosten die gisteren op 14,80% stonden. Ten tweede besloot het comité een transparante een sterke monetaire verkrapping door te voeren. Dit belooft veel goeds voor de lira, die het nieuws tot nu toe al positief ontvangen heeft.

Hoewel een effectieve verkrapping van 20 bp niet veel lijkt, is de achterliggende boodschap van vandaag meer van belang. Investeerders waren meer gefocust op de vraag of het besluit van vandaag een verschuiving naar orthodoxe beleidsvorming zou betekenen - dat wil zeggen, een transparant monetair beleid gebaseerd op 1 hoofdrentetarief, in plaats van verschillende leningsfaciliteiten zoals eerder in het derde kwartaal is gedaan. De afgelopen drie periodes waarin de CBRT orthodoxer beleid toepaste (toen enkel de 1-week repo rente gebruikt werd om monetaire voorwaarden te bepalen) steeg de lira met 5-15% ten opzichte van de euro gedurende de daaropvolgende drie maanden.

De ervaring laat dus zien dat de beleidsverschuiving meer ruimte maakt voor opwaartse kracht voor de Turkse lira. Maar dit betekent niet dat de CBRT al uit de gevarenzone is. Om het vertrouwen van markten terug te winnen, zal deze renteverhoging gevolgd moeten worden door kleinere rentestijgingen. Dit zouden markten beschouwen als een teken dat de centrale bank van plan is terug te keren naar een positieve reële rente voor de langere termijn. Aangezien Erdogan groot voorstander is van lage tarieven, is de vraag hoe lang hij de huidige benadering van het economisch beleid zou toestaan.

Dit is een punt van zorg na wat er in 2019 is gebeurd: de voormalige gouverneur is toen ontslagen, niet vanwege het aantal renteverhogingen in 2018, maar juist omdat hij de rentes volgens President Erdogan niet agressief genoeg verlaagde.

TRY heeft baat bij CBRT rentebesluit

Turkse lire koers

Turkse rente