LGIM: Wereldwijde high yield-markt herstelt verder

Het herstel van de high yield-markt is nog niet ten einde. Global Head of High Yield Martin Reeves van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) stelt dat monetair beleid, fiscale stimuleringsmaatregelen, lagere wanbetalingspercentages en hogere kredietwaardigheid de kracht achter het voortdurende herstel van de beleggingscategorie vormen.

Reeves betoogt dat de beleidsreactie op elke materiële economische ontwrichting zoals de coronapandemie, altijd dezelfde is: lage rentes en stimuleringsmaatregelen. “De buitengewone monetaire beleidsmaatregelen na de turbulentie op de markt van eind maart blijven de rentelasten drukken, terwijl fiscale stimuleringsmaatregelen de inkomsten hebben gestimuleerd”, schrijft Reeves in zijn notitie op de website van LGIM.

Deze maatregelen hebben niet alleen de bedrijfsobligatiemarkten over de hele breedte ondersteund door de spreads van hun pieken terug te brengen, maar hebben ook bijgedragen aan het herstel van het vertrouwen van beleggers.

Een van de interessante kenmerken van recente marktbewegingen was dat de snelle downgrade-activiteit van de ratingbureaus gepaard ging met een relatief geringe impact van downgrades naar de status van fallen angels. Reeves: “Dit is grotendeels te danken aan het ongekende niveau van directe overheidssteun, dat mogelijk een aantrekkelijk risico gecorrigeerd rendementspotentieel heeft gecreëerd.”

Reeves wijst er bovendien op dat bedrijven zich nu richten op het verbeteren van hun kredietwaardigheid. “De markt heeft nu zo veel geherfinancierd dat maar weinig bedrijven extra liquiditeit nodig hebben. Nu de rente op staatsobligaties is ingestort, kunnen zelfs fallen angels herfinancieren tegen coupons die lager zijn dan ze momenteel betalen.”