Robeco: Snel akkoord begrotingssteun VS bevordert economie en algemeen welzijn

Een snel akkoord rondom nieuwe begrotingsstimuleringsmaatregelen zou de Amerikaanse economie en welvaart bevorderen en vooral werknemers met lage lonen beschermen tegen de gevolgen van de coronamaatregelen. Dat betoogt multi-assetbelegger Jeroen Blokland van vermogensbeheerder Robeco.

Blokland wijst er in zijn Daily Sketch op dat in de VS het reële persoonlijk inkomen, exclusief overheidsoverdrachten, nog steeds meer dan 4% onder het niveau van vóór de coronapandemie ligt “Vergeleken met het niveau van het reële persoonlijk inkomen, inclusief overheidsoverdrachten, is het verschil 11%”, schrijft de belegger.

Volgens Blokland is algemeen bekend wat er gebeurt als er geen fiscale vervolgsteun volgt. “Gezien het feit dat werknemers met een laag loon opnieuw de dupe zijn van de Covid-last, is het argument voor meer fiscale stimuleringsmaatregelen vrij duidelijk. Vooral omdat we nog steeds vastzitten in de lockdown/heropeningcirkel. Dus hoewel ik begrijp dat de Amerikaanse verkiezingen een factor zijn in de onderhandelingen, zou een snel akkoord over een nieuw stimuleringspakket zeer nuttig zijn bij het bevorderen van zowel economische welvaart als algemeen welzijn.”

Inkomen per Amerikaan

Inkomen amerikanen