Natixis IM: Daling aantal persoonlijke faillissementen VS is misleidend

Terwijl steeds meer Amerikaanse bedrijven op de fles gaan, neemt het aantal persoonlijke faillissementen in de Verenigde Staten daarentegen af. Natixis Investment Managers verwacht dat dit voor een groot deel slechts uitstel van executie is.

Tot deze conclusie komen beleggingsspecialisten van het Franse fondshuis in een visie op de portefeuilleconstructiepagina’s van de internationale Natixis-website. Hierin beschouwen ze de ogenschijnlijke tegenstelling tussen de ontwikkelingen bij bedrijven en individuen.

Als gevolg van de coronacrisis is de werkloosheid opgelopen tot 10%, bedrijven draaien onder capaciteit en balansen staan onder druk. Tegelijkertijd liep het aantal bedrijfsfaillissementen in het tweede kwartaal op tot het hoogste niveau sinds 2012. Het aantal persoonlijke faillissementen is daarentegen met 12% gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Als reden voor het beperkte aantal persoonlijke faillissementen zien de beleggers van Natixis IM de noodsteun van overheidswege en maatregelen die huisuitzettingen tijdelijk verbieden. Ook zijn er als gevolg van het virus minder gewone medische ingrepen en verder is het aantal door de rechtbanken bekrachtigde scheidingen lager dan normaal.

Echter, zo benadrukken de specialisten van Natixis IM, dit betekent niet dat bijvoorbeeld hypotheekverplichtingen kwijtgescholden worden. Voor een aantal mensen zal het de tijd overbruggen om nieuw werk te vinden, maar voor anderen is het ‘uitstel van het onvermijdelijke’.

De maatregelen lopen medio 2021 af. ‘Een piek in het aantal persoonlijke faillissementen komt misschien niet voor eind 2021’, concluderen de beleggingsexperts. Ze verwachten dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor hypotheekobligaties, banken en andere cyclische sectoren.