Insight Investment: Social bonds geven impuls aan duurzame obligatiemarkt

De groeiende belangstelling van beleggers voor social bonds geeft de wereldwijde markt voor duurzame obligaties een impuls. Social bonds treden daarmee in de voetsporen van de succesvolle green bonds.

Dit schrijven specialisten van Insight Investment, onderdeel van BNY Mellon Investment Management, in een beschouwing over de markt voor duurzame obligaties. Terwijl de markt voor groene obligaties inmiddels volwassen is geworden, zien ze social bonds als het nieuwe groeisegment.

Al verschillen ze wezenlijk, de ontwikkeling van de markt voor social bonds is volgens Insight Investment goed vergelijkbaar met die voor groene obligaties. Eind mei was dit jaar al meer dan $30 miljard aan social bonds uitgeven. Met green bonds is sinds 2007 zo’n $744 miljard opgehaald.

De opbrengsten van green bond-uitgiftes gaan naar projecten met als oogmerk het verbeteren van het milieu. Social bonds halen daarentegen geld op voor projecten met een positief sociaal oogmerk, zoals het verbeteren van essentiële dienstverlening op gebied van gezondheidszorg, onderwijs of huisvesting. Obligaties die de twee vormen mengen, worden aangeduid als sustainability bonds.

Insight Investment noemt verschillende reden voor de grote belangstelling in social bonds. Beleggers zien in dat ze een goed instrument zijn om duurzaamheidsdoelen te bereiken. Ook bieden ze een grotere verscheidenheid aan projecten dan green bonds. En voor veel beleggers is het resultaat tastbaarder.

Met de uitbraak van de covid-19-pandemie, is de markt voor social bonds in een versnelling gekomen. Het uitgiftevolume was in het eerste halfjaar al tweemaal zo groot als in heel 2019, wijst Insight Investment.