DWS: Europese ESG Xtrackers passeert grens van €3 miljard

Het beheerd vermogen in Europees genoteerde ESG-ETF’s van DWS Xtrackers is de grens van € 3 miljard gepasseerd. Dit jaar is er ruim € 2 miljard[1] aan nieuw kapitaal ingestroomd, waarmee het beheerd vermogen op 15 oktober $ 3,33 miljard[2] noteerde.

“We hebben dit jaar een enorme opleving gezien in de vraag naar ESG-beleggingen, met name bij institutionele beleggers die hun posities in klassieke indices willen overzetten naar ESG-varianten daarvan. Met onze producten kunnen we aan die vraag voldoen,” zegt Arjen Jonk, hoofd passieve beleggingen bij DWS voor de Benelux. “We gaan zorgvuldig te werk bij het selecteren van ESG-indices en filteren onder meer op CO2-gerelateerde activiteiten om zo aan een hoge milieustandaard te voldoen. Met ons productaanbod in dit groeiende en belangrijke marktsegment willen we een voortrekkersrol blijven vervullen.”

De aandelen-ETF’s van Xtrackers die ESG-indices van MSCI volgen, profiteren van uitgebreide filters, waaronder een CO2-filter dat is gebaseerd op ESG-research van MSCI. Zo worden er voor de MSCI World Low Carbon SRI Leaders Index[3] twee methodes ingezet om een selectie te maken uit de 1607 bedrijven die zijn opgenomen in de MSCI Word Index.[4] De eerste methode is gebaseerd op ESG-scores, waarna de bedrijven met de meeste CO2-uitstoot eruit worden gefilterd op basis van een inschatting van huidige en toekomstige CO2-emissies.

De vastrentende ESG-ETF’s van Xtrackers hanteren de selectiemethodes van Bloomberg Barclays MSCI Sustainability en SRI, waarbij een keuze wordt gemaakt uit bestaande hoofdindices aan de hand van MSCI ESG Ratings en waarbij bedrijven worden geweerd die betrokken zijn bij activiteiten die niet voldoen aan bepaalde maatschappelijke normen en waarden of beleggingsrichtlijnen.

[1] EUR 2,21 mrd, Bloomberg, 15 oktober 2020.
[2] DWS, 15 oktober 2020.
[3] MSCI Inc, 30 september 2020.
[4] MSCI Inc, 30 september 2020.