Sectoren die baat kunnen hebben bij de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen

Hoe zal de volgende Amerikaanse president het klimaatveranderingsdebat beïnvloeden en welke sectoren zouden daar baat bij kunnen hebben? M&G's fondsbeheerders Maria Municchi en Randeep Somel zien belangrijke verschillen tussen de twee presidentskandidaten, Donald Trump en Joe Biden.

Mariamunicchi
Maria Municchi
"Klimaatverandering is zeker een gebied waar de twee kandidaten volledig tegenovergestelde meningen en voorstellen hebben", zegt Maria Municchi, fondsbeheerder in M&G's multi-assets team. " Trump's aanpak van de klimaatverandering en duurzaamheid blijft sterk negatief en de kans is groot dat de VS het akkoord van Parijs in november zal verlaten. Aan de andere kant heeft Joe Biden de duurzaamheidsagenda omarmd en de teugels in handen genomen, door het plan voor te stellen om 2 biljoen USD te investeren in duurzaamheid, gericht op infrastructuur, gebouwen, de autosector en transport. Dit zou de VS op weg moeten zetten naar een nul-uitstoot in 2050. Het belangrijkste is dat hij het ook wil doen door rekening te houden met ecologische rechtvaardigheid. Namelijk door ervoor te zorgen dat de stimuli en de investeringen ten goede komen van degenen die vroeger in de steek gelaten werden en steun nodig hebben".

Ondanks Trumps aanpak van duurzaamheid en klimaatverandering tijdens zijn ambtstermijn, zijn de dingen in de VS toch in beweging gekomen en is er verandering op komst. Vandaag is bijvoorbeeld ongeveer 20% van de totale energie die in de VS wordt verbruikt, afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Steenkool verminderde van 34% naar 21%. En ondanks de sterke steun van de president voor de olie- en gassector was de winstgevendheid van de sector erg slecht. Maria Municchi : "Over vier jaar kijken we naar een vermindering van het rendement met 60% voor sommige van die bedrijven. Ik denk dan ook dat nieuwe economische opvattingen en efficiëntieverbetering de Amerikaanse economie duurzamer zullen maken. De uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen zal een belangrijke invloed hebben op het tempo van deze transformatie".

Randeep somel
Randeep Somel
Winnaars

Welke sectoren en bedrijven zouden baat hebben bij de verkiezing van Joe Biden of Donald Trump? Joe Biden beloofde een groene new deal beleid mocht hij tot president worden gekozen en gaf aan dat de VS in het Klimaatverdrag van Parijs zullen blijven als hij in november wint. De groene new deal houdt in dat de VS gedurende zijn termijn van vier jaar 2 biljoen dollar uitgeven ter ondersteuning van een Amerikaans engagement om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. "De duurzame energiesector, de sector isolatie en renovatie van gebouwen en de sectoren die te maken hebben met elektrische voertuigen, zullen waarschijnlijk allemaal floreren als Biden dit beleid met succes uitvoert", zegt Randeep Somel, Associate Portfolio Manager bij M&G Investments. "Enkele voorbeelden zijn nutsbedrijven en fabrikanten zoals Avangrid, Siemens Gamesa, Solaredge, Vestas, Rockwool en Infineon Technolgies.

"Bedrijven die fossiele brandstoffen winnen zullen waarschijnlijk beter presteren als Trump president blijft, omdat hij niet van plan is om de sector meer beperkingen en belastingen op te leggen", zegt Randeep Somel. "Energie-intensieve sectoren zullen ook beter presteren als Donald Trump een tweede ambtstermijn krijgt. Bijvoorbeeld Chevron en Conoco Phillips, hoewel deze bedrijven nog steeds geconfronteerd zullen worden met een stijgende druk om over te stappen op schonere technologie. Energie-intensieve industriële bedrijven zoals Caterpillar en defensiebedrijven zoals Lockheed Martin hebben waarschijnlijk liever dat Trump in het Witte Huis blijft."

Beide kandidaten denken aan een verhoging van de uitgaven voor infrastructuur. Randeep Somel: "De Amerikaanse beursgenoteerde Jacobs Engineering Group zal profiteren van de toegenomen belangstelling voor dit onderwerp. De technologiesector die profiteert van de digitalisering, zal waarschijnlijk ook geen hinder ondervinden van de uiteindelijke uitslag van de presidentsverkiezingen."